Tian på lax och avokado med friterad sötpotatis och wasabidressing
En härlig laxrätt med asiatisk touche av Mark Gardner.
Tian på lax och avokado med friterad sötpotatis och wasabidressing
Ingredienser
- 300 gram (g) lax
- 1 st avokado
- 2 st lime - saften
- 2 matsked (msk) koriander
- 30 milliliter (ml) avokadoolja
- 1 st citron - skalet
- 250 milliliter (ml) ljus soja
- 100 milliliter (ml) mirin
- 1 st limeblad - torkat
- 1 matsked (msk) wasabi
- 100 milliliter (ml) avokadoolja
- 1 st potatis
- 1 liter (l) rypsolja
Instruktioner

Laxen:
Ta bort skinn och ben från laxfilén. Tärna filén i 1 cm stora tärningar och lägg dem i en skål. Skär avokadon itu, ta bort stenen och gröp ur köttet med en stor sked. Skär i 1 cm stora tärningar och blanda med laxen. Häll över 30 ml avokadoolja och limesaften. Krydda enligt smak. Salta och peppra. Strö korianderbladen överst. Blanda inte.
Såser:
Låt mirin, soja och limebladet sakta koka ihop till en tjock sås i en kastrull. Blanda wasabi, avokadoolja och saften från 1 lime.
Fritering:
Hetta upp matoljan i en liten kastrull (fylld till hälften) till 160 grader. Skala sötpotatisen och hyvla ca 2 mm tunna strimlor. Fritera i oljan tills de blir gyllenbruna och knapriga. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över havssalt.
Servering:
Lägg en rund form eller ett ringmått på en tallrik och tryck ner lax-avokadoröran i ringen. Lyft bort måttet/formen och placera friterade sötpotatisstrimlor på toppen, häll lite dressing runt om på tallriken och garnera med några korianderblad.