Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Patrick "Pata" Degermans baguetter med tilltugg

Från 2007
Uppdaterad 04.11.2015 16:03.

Under veckolånga expeditioner kan man börja sakna både det ena och det andra. En av sakerna som Pata brukar drömma om oavsett om han är på Antarktis isvidder eller Borneos djungler är nybakt, vitt bröd. Frasiga baguetter serverade med tomat, ost och färska örter. Här är hans lilla matäventyr!

Patrick "Pata" Degermans baguetter med tilltugg

Ingredienser

  • 0.5 paket jäst
  • 5 deciliter (dl) vatten
  • 1 tesked (tsk) salt
  • 1 liter (l) vetemjöl
  • körsbärstomat
  • mozzarella
  • basilika - färsk
  • vitlök
  • olivolja
  • balsamicovinäger

Instruktioner

Under veckolånga expeditioner kan man börja sakna både det ena och det andra. En av sakerna som Pata brukar drömma om oavsett om han är på Antarktis isvidder eller Borneos djungler är nybakt, vitt bröd. Frasiga baguetter serverade med tomat, ost och färska örter. Här är hans lilla matäventyr!

Lös upp jästen i 37 gradigt vatten. Rör ner saltet och mjölet. Du behöver inte sikta i det, det gör inget om degen inte är helt slät. Arbeta inte degen för mycket. Täck skålen med en handduk och låt jäsa i 1 ½ timme.

Lägg upp degen på en mjölad bänk. Rör degen så lite som möjligt, strö över lite mjöl och skär degen i tre lika stora delar. Dra försiktigt ut degen lika långa som bakplåten. Flytta över till plåten som är täckt med bakplåtspapper. Vrid degen ett varv eller två. Skär några snitt med en vass kniv. Lägg en handduk över och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

Grädda baguetterna i 15 minuter, stäng av ugnen och låt baguetterna ligga i ugnen i 10 minuter till. Flytta över brödet till ett galler och låt de ånga av. Klart att äta!

Servera som tilltugg tandpetare med mozzarellaboll, basilikablad och körsbärstomat. Dessa, samt brödet, dippar du sedan på en tallrik med krossad vitlök, olivolja, balsamicovinäger, gourmetsalt och peppar.

Du kommer att utropa samma som han gjorde då han besteg Mount Finland: "Toppen!"

Mer om ämnet på Yle Arenan