Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Mole – tacobuffé med choklad

Från 2007
Uppdaterad 13.10.2014 12:38.
Ingredienser till en mole
Bildtext Ingredienser till en mole
Bild: YLE/Strömsö

Choklad förknippar man gärna med varm choklad eller chokladtårta. Men i kakaobönans hemland Mexiko använder man choklad som en krydda. Vi skall göra Mole som är en gryta smaksatt med choklad. Vi skall servera tacoskal till och en härlig grönsallad.

Mole – tacobuffé med choklad

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 110 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 500 gram (g) kalvlägg
  • 80 gram (g) mörk choklad - 80%
  • 3 st gul lök
  • 400 gram (g) tomatkross
  • 2 st morot
  • 4 st lagerblad
  • timjam
  • 1 st röd chili
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 matsked (msk) korianderfrön
  • 1 st kanelstång
  • 3 st stjärnanis
  • 1 matsked (msk) spiskummin
  • 1 liter (l) vatten
  • 2 st avokado
  • 1 st lime
  • 2 deciliter (dl) gräddfil
  • 2 matsked (msk) olivolja
  • 0.5 st isbergssalladshuvud
  • tacoskal

Instruktioner

Choklad förknippar man gärna med varm choklad eller chokladtårta. Men i kakaobönans hemland Mexiko använder man choklad som en krydda. Jag gör Mole som är en gryta smaksatt med choklad och som jag serverar i tacoskal med en härlig grönsallad till.
- Paul -

Skär köttet i bitar och stek hårt. Svetta strimlad lök, tärnad morot, krossad vitlök och finskuren chili. Tillsätt övriga kryddor utom citron och choklad. Slå på vatten och krossade tomater.

Tillsätt det stekta köttet och låt koka tills köttet lätt glider av en gaffel (ca 1½h). Tillsätt vatten efterhand så att köttet är täckt. Plocka upp ben och hårda kryddor och smaka av med citronskal och riven choklad.

Låt gräddfil rinna av i kaffefilter. Skala och tärna avocado, pressa i limejuice och smaka av med salt och svartpeppar.

Servera mole i tacoskal med avocado, sallad och gräddfil.

Mer om ämnet på Yle Arenan