Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Kalvbräss på kronärtskocksbotten

Från 2007
Uppdaterad 27.08.2013 09:47.

Husmanskost som bäst med denna härliga kalvbräss!

Kalvbräss på kronärtskocksbotten

Mängd: 4 portioner

Ingredienser

  • 4 st kronärtskocka
  • 2 st lagerblad
  • 600 gram (g) kalvbräss
  • 1 deciliter (dl) vetemjöl
  • 3 klyfta vitlök
  • 1 paket cocktailtomat
  • 6 st sardellfilé
  • 0.5 st citron

Instruktioner

Bryt bort skaftet och skär bort toppen samt de yttre bladen på skockorna. Koka kronärtskockorna i saltat vatten med två lagerblad i ca 10-15 minuter. Känn med en provsticka att de är genomkokta. Ta upp dem och rensa bort skägget. Skär kanterna så att du får fram en fin botten.

Lägg brässen i kokande saltat vatten. Plocka upp den efter två minuter och spola i kallt vatten. När brässen svalnat är det lättare att pilla och skära bort hinnorna.

Häll mjölet på ett fat och smaksätt med salt och peppar. Vänd brässen i mjölblandningen och stek sedan i smör. Stek brässen gyllenbrun på medelvärme ca 3 minuter på varje sida. Lägg upp brässen på hushållspapper så att överflödigt fett rinner av.

Skala vitlöken och krossa klyftorna. Bryn vitlöken i olivolja. Dela tomaterna och vänd ner halvorna i pannan tillsammans med sardellerna. Låt puttra några minuter så att tomaterna släpper vätskan, och det hela får en såsig konsistens. Häll i lite mer olivolja och saft från en halv citron. Smaksätt med salt och peppar.

Servering:
Lägg en kronärtskocksbotten på varje tallrik. Lägg brässen ovanpå och toppa med den varma tomatvinägretten.

Mer om ämnet på Yle Arenan