Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Kristinas Kappelins carciofo romanesco

Från 2007
Uppdaterad 20.09.2013 13:20.

Journalisten och utrikeskorrespondenten Kristina Kappelin har bott i Italien i en stor del av sitt liv. Och det kan man både höra och smaka i den här härliga rätten!

Kristinas Kappelins carciofo romanesco

Mängd: 4 portioner

Ingredienser

  • 4 st kronärtskocka - med stjälk
  • 1 deciliter (dl) persilja
  • 1 deciliter (dl) mynta
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 matsked (msk) olivolja
  • 2 matsked (msk) vitt vin

Instruktioner

Till kokningen behövs en hög smal kastrull där skockorna kan stå. Skär av de tjockaste bladen tvärs av i toppen av skockan. Skala skaftet med potatisskalare. Skär av stjälken så att tre centimeter återstår på skockan och lägg resten av stjälkarna i botten av kastrullen.

Hacka de färska örterna och vitlöken och smaksätt med salt och peppar. Tryck in kryddblandningen mellan skockornas blad. Ställ skockorna med toppen neråt i kastrullen och fyll upp med vatten så att drygt hälften av skockorna täcks. Häll i olja och vin. Lägg ett ark bakplåtspapper över skockorna och tryck fast det med kastrullocket. Låt småputtra i ca 30 minuter. Känn med en potatissticka att skockbotten är mjuk.