Oxrygg "Barbecue" med färska bönor och ingefära
Vi använder gasolgrillen på ett sätt där vi faktiskt kan få en grillad smak genom att använda oss av rökbriketter, i det här fallet hickory. Resultatet blir ungefär detsamma som att grilla på en kolbädd med något mer rökig barbecueton.
Oxrygg "Barbecue" med färska bönor och ingefära
Ingredienser
- 4 skiva oxrygg - à 300g
- 3 st timjam - kruka
- 2 st rosmarin - kruka
- hickory briketter
- 3 st potatis
- 100 gram (g) smör
- ingefära
- 200 gram (g) haricots verts
- 200 gram (g) skärbönor
- 1 st schalottenlök
- 1 deciliter (dl) turkisk yoghurt
- 1 matsked (msk) dijonsenap
- 1 st citron
- 0.5 matsked (msk) korianderfrön
Instruktioner

Vi använder gasolgrillen på ett sätt där vi faktiskt kan få en grillad smak genom att använda oss av rökbriketter, i det här fallet hickory. Det går också bra att använda spån av olika slag, tex alspån, som man placerar i en låda av aluminiumfolie på bottnet av grillen. Resultatet blir ungefär detsamma som att grilla på en kolbädd med något mer rökig barbecueton.
Vi använder oss av vältilltagna oxryggsbiffar för att ge köttet utrymme att ligga på grillen och suga till sig smak. Därtill bakad potatis i folie med en härlig bönsallad till. Som vanligt snackar vi fräschör genomgående och även några små överraskningar.
- Paul -
Bind backtimjan och rosmarin hårt till en borste. Här går det bra att använda och kombinera i stort sett vilka örter som helst som har en något grövre stjälk. Lägg de fuktade briketterna direkt på lavastenarna. Salta och peppra biffarna och börja grilla när briketterna börjar ge ifrån sig rök. Då du vänt biffarna, borsta då den frasiga grillade sidan med örtborsten. Grilla klart och låt köttet vila på kanten av grillen.
Skär potatis i klyftor med skal. Skiva ingefära tunt och blanda med smör och potatis. Fördela det i 4 st aluminiumfoliepaket. Lägg på grillen under tiden som bönsalladen förbereds. Koka upp vatten och blanchera de gröna bönorna hastigt. Kyl och skär i mindre bitar.
Finhacka löken. Blanda med yoghurt, senap, olivolja, citronsaft och korianderfrö, smaka av med salt och svartpeppar. Blanda bönor med dressingen och avsluta med att värma biffarna på grillen innan servering.
Vi syns runt grillen…