Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Vårrullar med dipsås Hanoi-style

Från 2007
Uppdaterad 04.11.2015 15:17.
Niklas mat
Bild: SVT / Andreas Hillergren

Vårrullar associeras ofta till det kinesiska köket, men här bjuder Niklas på en variant han lärt sig tillreda i Vietnam.

Vårrullar med dipsås Hanoi-style

Mängd: 4 portioner

Tillagningstid: 45 min, varav förberedelser 45 min

Ingredienser

  • 1 st ägg - Vårrullar
  • 8 st rispapper - Vårrullar
  • 8 st shiitake - Vårrullar
  • 2 deciliter (dl) böngroddar - Vårrullar
  • 1 st bambuskott - Vårrullar
  • 2 st morot - Vårrullar
  • 8 st salladslök - Vårrullar
  • sesamolja - Vårrullar
  • 2 klyfta vitlök - Dipsås
  • 2 matsked (msk) limesaft - Dipsås
  • 2 matsked (msk) vinäger - Dipsås
  • 3 matsked (msk) fisksås - Dipsås
  • 0.5 tesked (tsk) salt - Dipsås
  • 1 matsked (msk) socker - Dipsås
  • 0.5 deciliter (dl) vatten - Dipsås
  • 30 st salladsblad - Till servering
  • mynta - Till servering

Instruktioner

Vårrullar:
Sätt ugnen på 200°C. Strimla svamp, bambuskott, morötter och salladslök. Ge grönsakerna ett snabbt uppkok i vatten spola dem sedan kalla. Lägg ut grönsaksfyllningen på diagonalen på rispapper och rulla till små paket. Pensla kanterna på papperet med uppvispat ägg innan paketen rullas i hop. Ägget fungerar som klister.

Lägg upp vårrullarna på en plåt. Pensla med matolja blandat med några droppar sesamolja. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Dipsås:
Krossa eller hacka vitlöken. Blanda allt i en skål. Smaka av och blanda i mer socker eller vinäger efter smak. Om såsen görs i förväg räcker det med en vitlöksklyfta eftersom smaken blir starkare efter att tag.

När det är dags att äta vårrullarna virar du in dem i några salladsblad tillsammans med mynta. Servera med dipsåsen.

Mer om ämnet på Yle Arenan