Vårrullar med dipsås Hanoi-style
Vårrullar associeras ofta till det kinesiska köket, men här bjuder Niklas på en variant han lärt sig tillreda i Vietnam.
Vårrullar med dipsås Hanoi-style
Mängd: 4 portioner
Tillagningstid: 45 min, varav förberedelser 45 min
Ingredienser
- 1 st ägg - Vårrullar
- 8 st rispapper - Vårrullar
- 8 st shiitake - Vårrullar
- 2 deciliter (dl) böngroddar - Vårrullar
- 1 st bambuskott - Vårrullar
- 2 st morot - Vårrullar
- 8 st salladslök - Vårrullar
- sesamolja - Vårrullar
- 2 klyfta vitlök - Dipsås
- 2 matsked (msk) limesaft - Dipsås
- 2 matsked (msk) vinäger - Dipsås
- 3 matsked (msk) fisksås - Dipsås
- 0.5 tesked (tsk) salt - Dipsås
- 1 matsked (msk) socker - Dipsås
- 0.5 deciliter (dl) vatten - Dipsås
- 30 st salladsblad - Till servering
- mynta - Till servering
Instruktioner

Vårrullar:
Sätt ugnen på 200°C. Strimla svamp, bambuskott, morötter och salladslök. Ge grönsakerna ett snabbt uppkok i vatten spola dem sedan kalla. Lägg ut grönsaksfyllningen på diagonalen på rispapper och rulla till små paket. Pensla kanterna på papperet med uppvispat ägg innan paketen rullas i hop. Ägget fungerar som klister.
Lägg upp vårrullarna på en plåt. Pensla med matolja blandat med några droppar sesamolja. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Dipsås:
Krossa eller hacka vitlöken. Blanda allt i en skål. Smaka av och blanda i mer socker eller vinäger efter smak. Om såsen görs i förväg räcker det med en vitlöksklyfta eftersom smaken blir starkare efter att tag.
När det är dags att äta vårrullarna virar du in dem i några salladsblad tillsammans med mynta. Servera med dipsåsen.