Torkad strömming, barkbröd och surkål
Fest hade man även på 1700-talet både i slott och koja. ”Om en rik skulle veta hur en fattig kan må”, brukar man skämtsamt säga då man i enklare stugor smörjer kråset och mår riktigt gott.
Torkad strömming, barkbröd och surkål
Ingredienser
- 2 liter (l) vatten
- 3 st jäst - bitar
- 2 deciliter (dl) barkmjöl
- 2 tesked (tsk) salt
- 4 liter (l) rågmjöl
- 4 liter (l) vetemjöl
- vitkål
- kummin
Instruktioner

Fest hade man även på 1700-talet både i slott och koja. ”Om en rik skulle veta hur en fattig kan må”, brukar man skämtsamt säga då man i enklare stugor smörjer kråset och mår riktigt gott.
Läs mera om Elisabeths 1700-talsmiddag.
Torkad strömming / ”Strömmingschips”
Lämpar sig väl att ta med på vandring. Den är lätt att bära och blir inte dålig så länge som den hålls torr. Kan ätas som knapriga chips:
Klipp strömmingsfileer i lämpliga bitar och sätt dem på en plåt. Salta. Torka i ugnen i 130 grader i ca 1,5 h
Kilens Barkbröd
Barkbrödet gräddas i 250 grader 15-20 minuter.
Falsk surkål
Stek vitkålen i smör, häll på vatten, tillsätt salt och kummin och låt badda tills kålen är mjuk. Låt kålen stå i rumstemperatur över natten.