Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Torkad strömming, barkbröd och surkål

Från 2007
Uppdaterad 28.10.2014 10:33.
Strömming som säljs på torget
Bild: Yle

Fest hade man även på 1700-talet både i slott och koja. ”Om en rik skulle veta hur en fattig kan må”, brukar man skämtsamt säga då man i enklare stugor smörjer kråset och mår riktigt gott.

Torkad strömming, barkbröd och surkål

Ingredienser

  • 2 liter (l) vatten
  • 3 st jäst - bitar
  • 2 deciliter (dl) barkmjöl
  • 2 tesked (tsk) salt
  • 4 liter (l) rågmjöl
  • 4 liter (l) vetemjöl
  • vitkål
  • kummin

Instruktioner

Fest hade man även på 1700-talet både i slott och koja. ”Om en rik skulle veta hur en fattig kan må”, brukar man skämtsamt säga då man i enklare stugor smörjer kråset och mår riktigt gott.

Läs mera om Elisabeths 1700-talsmiddag.

Torkad strömming / ”Strömmingschips”

Lämpar sig väl att ta med på vandring. Den är lätt att bära och blir inte dålig så länge som den hålls torr. Kan ätas som knapriga chips:

Klipp strömmingsfileer i lämpliga bitar och sätt dem på en plåt. Salta. Torka i ugnen i 130 grader i ca 1,5 h

Kilens Barkbröd

Barkbrödet gräddas i 250 grader 15-20 minuter.

Falsk surkål

Stek vitkålen i smör, häll på vatten, tillsätt salt och kummin och låt badda tills kålen är mjuk. Låt kålen stå i rumstemperatur över natten.

Mer om ämnet på Yle Arenan