Fish and chips
Tina besöker en engelsk cirkus och bjuder dem på traditionella smaker hemifrån - fish and chips!
Fish and chips
Mängd: 4 portioner
Ingredienser
- 800 gram (g) torskfilé
- 2 st ägg
- 2 deciliter (dl) mjöl
- 2 deciliter (dl) ströbröd
- 3 deciliter (dl) olja
- 300 gram (g) potatis
- 4 st palsternacka
- 1 deciliter (dl) olja
- 5 klyfta vitlök
- 2 st äggula
- 1 matsked (msk) fransk senap
- 3 st anjovisfilé
- 1 deciliter (dl) crème fraîche
- 0.75 deciliter (dl) dill
- 0.5 st isbergssallad
- 4 klyfta citron
Instruktioner

Börja med chipsen då de tar längst tid. Sätt ugnen på 250 grader.
Skala potatisen och skär i 1 1/2 cm tjocka stavar. Lägg dem i vatten för att skölja av stärkelsen. Skala palsternackorna och skär även dem i 1 1/2 cm tjocka stavar. Låt potatisen torka på lite hushållspapper innan du lägger den tillsammans med palsternackorna på en plåt med bakplåtspapper.
Häll över olja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i ca 35 minuter, känn med kniv så att potatisen är färdig. Rör om då och då för att få jämn tillagning.
Rosta skalade vitlöksklyftor i lite olja tills de är gyllenbruna. Hacka vitlöksklyftorna och ansjovisen. Blanda äggulor och senap. Droppa ner oljan lite i taget, vispa hela tiden. Rör ner vitlök, finhackad ansjovis, crème fraiche och grovhackad dill, smaksätt med salt och svartpeppar.
Vispa äggen i en djup tallrik. Lägg mjöl och ströbröd i varsin djup tallrik. Häll olja i en vid panna. Det ska vara ca 1 cm olja i pannan. Värm upp den till 160-180 grader.
Vänd fisken i mjöl, doppa den i ägg och slutligen i ströbrödet. Salta och peppra.
Lägg ner fisken i oljan och fritera den gyllenbrun, ca 2 minuter på varje sida. Det ska "spraka till" när fisken landar i stekpannan, då är det lagom temperatur. Lägg upp den färdigstekta fisken på papper så överflödig olja kan rinna av.
Vik 4 strutar av tidningspapper.
Lägg lite finskuren isbergssallat i botten av struten, sedan chipsen och till sist fisken. Toppa med en stor sked sås och slutligen en klyfta citron. Ät genast.