Beredning av lutfisk
Det är inte många som tillverkar sin egen lutfisk. Men Wilhelm Tallgren i Malax gör det av födsel och ohejdad vana. Kunskapen har han fått av sin mamma och nu för han den vidare till alla och envar om själv vill prova på denna traditionella delikatess.
Beredning av lutfisk
Ingredienser
- 1 kilogram (kg) torsk - eller långa
- 140 gram (g) soda
- 1.5 deciliter (dl) släckt kalk - murkalk inte jordbrukskalk
Instruktioner
Här kan du läsa mera om lutfisk.
Gör så här:
1. Sätt fisken i vatten 2 timmar. Drag av skinnet med en hovtång och sätt fisken i blöt i fem dagar.
2. Blanda till lutet, dvs. kristallsoda + kalk i ljumt vatten. Rör om blandningen tills sodan smälter, ca 30 min. Blandningen ska vara sval rumstempererad innan man sätter dit fiskarna. Ju kallare desto bättre. Idealet är 10-15 grader, men det går bra även i rumstemperatur. Flytta om fiskarna i lutvattnet en gång i dygnet så att alla bitar kommer i kontakt med lutet. Efter fyra dygn kan man prova ifall tummen går igenom köttet. De tjockare bitarna kan behöva 1-2 dagar längre tid.
3. Sätt de lutade fiskarna i färskt kallt vatten i fem dagar. Byt vattnet varje dag. Fiskarna får fastare konsistens ju längre man har dem i blöt.
Fisken kan frysas. Tas upp ett dygn före tillredningen. Sätts i kallvatten över natten.
Den torra fisken har en stark lukt som hänger kvar i tillverkningsprocessen, så välj ett utrymme som inte är direkt bostad.
Receptet räcker för ett större släktkalas.
Läs också
-
Lutfisk
26.11.2006 -
Lutfisk
26.11.2006 -
Julkudde av mossa
26.11.2006 -
Bastuskopa
26.11.2006 -
Adventskalender i ylle
26.11.2006
Diskussion om artikeln