Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Svampspäckad oxfilé med pommes Anna

Från 2006
Uppdaterad 27.08.2013 09:47.

Som huvudrätt i Tinas nyårssupé bjuds det på oxfilé. Också denna rätt går att förbereda mycket långt dagen innan.

Svampspäckad oxfilé med pommes Anna

Mängd: 4 portioner

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) potatis
  • 200 gram (g) smör
  • 5 klyfta vitlök
  • 1 kilogram (kg) oxfilé
  • 2 deciliter (dl) persilja
  • 250 gram (g) champinjon
  • 2 st äggula

Instruktioner

Dagen innan
Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform. Smält smöret i en kastrull. Skala och riv vitlöken och blanda med det smälta smöret.

Häll 1 msk av det smälta smöret i botten av formen. Lägg ett lager med potatis, fördela potatisen jämnt i formen ända ut i kanterna. Salta och peppra. Varva smör och potatis tills formen är fylld. Salta och peppra på vart tredje lager. Formen skall inte vara fylld ända upp, lämna någon cm kvar till ovankanten.

Sätt in i ugnen i ca 1 1/2 timma. Lägg folie över om den blir för brun på ovansidan. Känn med en kniv så att potatisen är mjuk helt igenom, om inte baka lite till. När den är färdig, låt svalna och ställ sedan in i kylen.

Serveringsdagen
Sätt ugnen på 150 grader. Plocka persiljan, mixa med svampen och äggulorna i en matberedare tills du får en slät massa. Salta och peppra.

Stick ett brynstål i mitten av oxfilén så att du får en tunnel igenom filén. Lägg svampmassan i en sprits och fyll hålet i oxfilén. Salta och peppra oxfilén, bryn den i smör och olja. Lägg oxfilén i en ugnsfast form och sätt in i ugnen. Köttet är färdigt när innertemperaturen är 55 grader. Använd stektermometer.

Stjälp upp pommes Annan på skärbrädan och skär i ca 4-5 cm tjocka portionsbitar. Lägg i en form och sätt in i ugnen tillsammans med oxfilén i ca 20 minuter innan servering. Ta ut köttet och låt det vila 10-15 minuter innan servering. Servera med pommes Anna och fänkål och oliver i rödvinssås.

Mer om ämnet på Yle Arenan