Fänkål och oliver i rödvinssås
Från 2006
Publicerad 22.11.2006 02:00.
Uppdaterad 20.09.2013 13:32.
Här är den perfekta såsen att bjuda på nyårsbuffén med Tinas oxfilé. Såsen går bra att tillreda någon timme innan den serveras.
Fänkål och oliver i rödvinssås
Mängd: 4 portioner
Ingredienser
- 2 st fänkålsstånd
- 1 st gul lök
- 1.5 deciliter (dl) svarta oliver
- 1 paket cocktailtomat
- 1 matsked (msk) socker
- 2.5 deciliter (dl) rödvin
- 1 deciliter (dl) vatten
- 0.5 st köttbuljongtärning
- 0.5 matsked (msk) maizena
- 2 matsked (msk) smör
Instruktioner

Den här rätten går bra att förbereda någon timma innan den skall serveras.
Skär fänkålen tunt och hacka löken fint. Fräs fänkål och lök i lite smör och olja. Blanda ner oliverna och de hela tomaterna. Låt bryna en stund.
Strö över sockret. Häll på vinet, vattnet och lägg i köttbuljongtärningen. Låt det hela koka ner i ca 10 minuter. Red med 1/2 msk Maizena utrört i lite vatten. Rör ner 2 msk smör. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Servera till svampspäckad oxfilé med pommes Anna (se receptet till höger).