Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Fänkål och oliver i rödvinssås

Från 2006
Uppdaterad 20.09.2013 13:32.

Här är den perfekta såsen att bjuda på nyårsbuffén med Tinas oxfilé. Såsen går bra att tillreda någon timme innan den serveras.

Fänkål och oliver i rödvinssås

Mängd: 4 portioner

Ingredienser

  • 2 st fänkålsstånd
  • 1 st gul lök
  • 1.5 deciliter (dl) svarta oliver
  • 1 paket cocktailtomat
  • 1 matsked (msk) socker
  • 2.5 deciliter (dl) rödvin
  • 1 deciliter (dl) vatten
  • 0.5 st köttbuljongtärning
  • 0.5 matsked (msk) maizena
  • 2 matsked (msk) smör

Instruktioner

Den här rätten går bra att förbereda någon timma innan den skall serveras.

Skär fänkålen tunt och hacka löken fint. Fräs fänkål och lök i lite smör och olja. Blanda ner oliverna och de hela tomaterna. Låt bryna en stund.

Strö över sockret. Häll på vinet, vattnet och lägg i köttbuljongtärningen. Låt det hela koka ner i ca 10 minuter. Red med 1/2 msk Maizena utrört i lite vatten. Rör ner 2 msk smör. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Servera till svampspäckad oxfilé med pommes Anna (se receptet till höger).

Mer om ämnet på Yle Arenan