Semifreddo med punsch och varm kolasås
Som efterätt till sin nyårsbuffé bjuder Tina på en rätt som både låter gott, ser god ut och smakar gott; Semifreddo varsågoda!
Semifreddo med punsch och varm kolasås
Mängd: 4 portioner
Ingredienser
- 2 deciliter (dl) maräng
- 250 gram (g) ricotta
- 450 gram (g) mascarpone
- 3 matsked (msk) florsocker
- 2 matsked (msk) punsch
- 1 st apelsin - skal och saft
- 2 deciliter (dl) grädde - Kolasås
- 1 deciliter (dl) socker - Kolasås
- 1 deciliter (dl) ljus sirap - Kolasås
- 2 matsked (msk) smör
- 0.5 st färsk ananas - Till servering
Instruktioner

Den här rätten går bra att förbereda dagen innan den skall serveras.
Dagen innan
Krossa marängerna grovt och blanda med ricottaost, mascarponeost, florsocker, punsch samt rivet apelsinskal och -saft. Rör försiktigt, så inte osten får en för lös konsistens.
Lägg i portionsformar och jämna till ytan. Ställ in i frysen dagen innan, eller i minst 2-3 timmar.
Serveringsdagen
Ta ut semifreddon ur frysen och ställ i kylen i ca 10-15 minuter innan servering. Blanda alla ingredienserna till kolasåsen i en kastrull, koka i ca 15 minuter. Såsen ska få en seg och rinnig konsistens.
Skala och kärna ur ananasen. Skiva den tunt. Lägg 5-6 skivor ananas omlott på varje assiett.
Stjälp upp en semifreddo på varje tallrik. Doppa formarna i lite varmt vatten så lossnar de lättare. Lägg en ananasskiva på toppen och avsluta med att slå över lite av den varma kolasåsen.