Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Strömmingslåda med curry och kapris

Från 2006
Uppdaterad 13.06.2016 15:06.
Tina Nordström
Bild: Andreas Lundberg

Tina beger sig ut och fiska och tillreder smaskig variant på strömmingslådan som blir något lite extra med smakerna av curry och kapris.

Strömmingslåda med curry och kapris

Mängd: 4 portioner

Ingredienser

  • 600 gram (g) strömmingfilé
  • 1 st purjolök
  • 2 deciliter (dl) majonnäs
  • 1 deciliter (dl) mjölk
  • 2 matsked (msk) kapris
  • 1 matsked (msk) curry
  • 0.5 st apelsin
  • 1 deciliter (dl) persilja
  • 2 st äggula - Majonnäs
  • 1 matsked (msk) vitvinsvinäger - Majonnäs
  • 1 matsked (msk) senap - Majonnäs
  • 2 deciliter (dl) rypsolja - Majonnäs

Instruktioner

Sätt ugnen på 180 grader.
Smöra en ugnsfast form. Klipp eller dra av ryggfenan på strömmingen om det inte redan är gjort. Salta filéerna. Rulla fisken med köttet inåt och lägg dem tätt i formen.

Blanda majonnäs (se nedan) med mjölk, kapris, curry och rivet apelsinskal i en skål. Skär purjolöken tunt och blanda i. Smaksätt med salt och peppar. Häll blandningen över fisken. Hacka och strö över persiljan. Baka i ugnen i 30-35 minuter. Servera varm med pressad potatis eller kall på t ex julbordet.

Majonnäs:
Vispa äggulorna, vinägern och senapen. Vispa droppvis ner oljan, sedan lite mer i taget. Smaksätt med salt och svartpeppar.

Mer om ämnet på Yle Arenan