Älgstek med kantareller och jordärtskocka
Tina bjuder på en klassisk söndagsmiddag med älgstek.
Älgstek med kantareller och jordärtskocka
Mängd: 4 portioner
Ingredienser
- 1.5 kilogram (kg) älgstek
- 1 st vitlök
- 1 matsked (msk) enbär - Sky till brässering
- 1 st gul lök - Sky till brässering
- 3 deciliter (dl) vatten - Sky till brässering
- 0.5 deciliter (dl) vitvinsvinäger - Sky till brässering
- 1 st köttbuljongtärning - Sky till brässering
- 1 st gul lök - Madeirasås
- 1 tesked (tsk) timjam - Madeirasås
- 3 deciliter (dl) madeira - Madeirasås
- 2 matsked (msk) messmör - Madeirasås
- 1 matsked (msk) maizena - Madeirasås
- 8 st jordärtskocka
- 8 st potatis
- 3 deciliter (dl) grädde - Madeirasås
- 0.5 deciliter (dl) mjölk - Madeirasås
- 500 gram (g) kantareller - Madeirasås
Instruktioner

Sätt ugnen på 140°C. Salta och peppra köttet, bryn i smör och lite olja.
Lägg köttet i en ugnsfast form. Skala vitlöksklyftorna, stek dem gyllenbruna i lite olja och finhacka dem sedan. Gör 5-6 små snitt i steken och fyll med den hackade vitlöken.
Sky till brässering:
Krossa enbären och finhacka löken. Häll vatten, vitvinsvinäger, enbär, lök och buljongtärning i en kastrull. Låt koka upp. Häll skyn i formen och sätt in i ugnen, ca 75 minuter tills köttet nått en innertemperatur på 55°C.
När steken är färdig, låt den vila under folie tills det är dags för servering. Vänd på den med jämna mellanrum för att köttsaften ska sprida sig.
Madeirasås:
Finhacka löken och fräs med timjan i lite smör i en kastrull. Häll i madeira och låt såsen koka tills den reducerats till hälften.
Ta skyn från brässeringen och sila ner i madeirasåsen. Låt koka ett par minuter för kraftigare smak. Blanda ut maizena i lite vatten och häll redningen i såsen. Lägg till sist i en matsked messmör. Smaksätt med salt och peppar.
Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Skär jordärtskockorna i bitar och låt dem koka med grädden och mjölken tills de är mjuka, ca 15 minuter. Skala och skiva potatisen under tiden, fräs i lite smör och olja. Salta och peppra. När potatisen börjar bli färdig, blanda ner kantarellerna och fortsätt bryna i ca 5 minuter.
När skockorna är mjuka, häll blandningen i kantarell- och potatisfräset. Smaksätt med salt och peppar. Låt det hela koka ihop ett par minuter. Servera älgsteken med en klick rönnbärsgelé, kantarellblandningen och madeirasåsen.