Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Höstgryta

Från 2006
Uppdaterad 27.08.2013 09:47.

En gryta som smakar vilt och lite skog är definitivt höstmat. Det goda med grytan är att det mesta dessutom är utbytbart. Rådjuret går att byta mot älg, champinjonerna mot trattkantareller, morötterna mot palsternacka och syltlöken mot t.ex. saltgurka.

Höstgryta

Ingredienser

  • 600 gram (g) stek - av rådjur, ren, älg eller annat vilt
  • 2 st lagerblad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 st gul lök
  • 2 matsked (msk) smör
  • 3 matsked (msk) vetemjöl
  • 1 bunt timjam
  • 2 deciliter (dl) grädde
  • 2 deciliter (dl) morot - kokta
  • 2 deciliter (dl) champinjon
  • 1 deciliter (dl) syltlök

Instruktioner

En gryta som smakar vilt och lite skog är definitivt höstmat. Det goda med grytan är att det mesta dessutom är utbytbart. Rådjuret går att byta mot älg, champinjonerna mot trattkantareller, morötterna mot palsternacka och syltlöken mot t.ex. saltgurka. Då är det inte mycket kvar av det ursprungliga men det är fortfarande höst, gryta och framförallt enkel, mättande och mångsidig mat.

Höstgryta:

Bryn steken, helst i en gjutjärnspanna. Slå på vatten så att det täcker köttet och låt köttet sjuda tillsammans med lagerblad, kryddpeppar och vitlök tills köttet är mjukt. Det testar du med en sticka, inget motstånd skall finnas när du sticker stickan genom köttet.Tar ca. 1-2 timmar
Fräs sedan gul lök och smör i botten av en kastrull. Pudra på vetemjöl, tillsätt buljongen från kokningen av köttet, lägg i timjan, hel vitpeppar och salt. Koka tills hälften av vätskan återstår, tillsätt grädde. Sila såsen. Skär köttet i mindre bitar. Lägg sedan i köttet i grytan, tillsammans med kokta morotsbitar, champinjoner och syltlök. Smaka eventuellt av grytan med salt och peppar.

Mer om ämnet på Yle Arenan