Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Michaels båtmat

Från 2006
Uppdaterad 26.09.2013 17:03.
Michael flamberar i kajutan.
Bildtext Michael flamberar i kajutan.
Bild: YLE/Strömsö

Båtmat som bäst. Här är tre enkla rätter som man snabbt tillreder i ett enkelt och litet kök. Minimal tid för maximal njutning kunde konceptet kallas.

Michaels båtmat

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 6 deciliter (dl) nypotatis - Potatisragu
  • 1 deciliter (dl) smör - Potatisragu
  • 0.5 deciliter (dl) rödlök - Potatisragu
  • 1 deciliter (dl) sockerärtor - Potatisragu
  • 2 matsked (msk) dill - Potatisragu
  • senapssill - Potatisragu
  • 1 paket färsk pasta - Skärgårdspasta
  • 200 gram (g) kallrökt lax - Skärgårdspasta
  • parmesan - Skärgårdspasta
  • ruccola - Skärgårdspasta
  • olivolja - Skärgårdspasta
  • 2 matsked (msk) smör - Jordgubbskaramell
  • 1 deciliter (dl) socker - Jordgubbskaramell
  • 4 deciliter (dl) jordgubbar - Jordgubbskaramell
  • 1 deciliter (dl) vit choklad - Jordgubbskaramell
  • 2 matsked (msk) konjak - Jordgubbskaramell

Instruktioner

Flambering av jordgubbar i trånga utrymmen kräver kanske lite övning men bjuder du på Michaels jordgubbskaramell under semestern, kan vi garantera en smaksuccé. Här möts knäckigt socker med jordgubbarnas friska smak.
Och för ovanlighetens skull ett bidrag från Matias – skärgårdspastan är en given rätt på hans båtsemestrar.

Dillslungad potatisragu med senapssill
Dillslungad potatisragu med senapssill

Dillslungad potatisragu med senapssill

Fräs nypotatis i lite smör i en panna. Tillsätt efter en stund rödlök, sockerärter och dill. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp potatisragun på en tallrik och servera senapssill till.

Matias skärgårdspasta med kallrökt lax
Matias skärgårdspasta med kallrökt lax

Matias skärgårds- pasta med kallrökt lax

Koka färskpastan i lättsaltat vatten. Skär under tiden den kallrökta laxen i bitar och hyvla parmesanen eller skiva den tunt med en potatisskalare. Häll vattnet från pastan, blanda i ost och lax och allra sist ruccola, olivolja och svartpeppar.

Jordgubbskaramell med vit choklad
Jordgubbskaramell med vit choklad

Jordgubbs- karamell med vit choklad

Sätt rikligt med smör i pannan. Karamellisera sockret i smöret. Lägg i jordgubbarna och flambera med lite cognac. Strö riven vitchoklad över och servera genast. Droppa eventuellt på några droppar citron om så önskas.

Mer om ämnet på Yle Arenan