Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Rockefeller-ostron

Från 2006
Uppdaterad 04.11.2015 12:42.
Niklas mat
Bild: SVT / Andreas Hillergren

Huvudrätten i Niklas säsongsfinal med cajuntema är en särskilt till namnet lyxig rätt, eller vad sägs om Rockefeller-ostron.

Rockefeller-ostron

Mängd: 4 portioner

Ingredienser

  • 250 gram (g) spenat
  • vattenkrasse
  • 0.5 deciliter (dl) persilja
  • 6 st salladslök
  • 2 tesked (tsk) grön paprika
  • 1 nypa mejram
  • koriander - färsk
  • 0.5 tesked (tsk) basilika
  • koriander
  • 1 matsked (msk) aniskrydda
  • 2 deciliter (dl) grädde
  • 24 st ostron

Instruktioner

Smält smör i en panna på medelvärme. Tillsätt vattenkrasse, persilja, salladslök, paprika och finhackad spenat. Sautera* i ungefär fem minuter tills allt mjuknat. Rör i kryddorna, örterna samt spriten och grädden.

Värm ugnen till 200°C. Häll grovsalt i en långpanna och tryck ned ostronskalen i saltet. Lägg ett ostron i varje skal. Lägg på spenatröran. Toppa med några droppar sprit. Baka mitt i ugnen i ungefär 15 minuter, tills ostronen är härligt brynta.

Sautera betyder att hastigt steka fint skurna råvaror med en stor mängd fett utan att de tar färg.

Kuriosa:
Rätten Rockefeller-ostron, Oysters Rockefeller, kommer från New Orleans. Den skapades för nära hundra år sedan av Jules Alciatore, på den än idag familjeägda Antoine´s Restaurant i New Orleans franska kvarter. Originalreceptet är fortfarande hemligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan