Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Friterade wontons på grönsaksbädd

Från 2006
Uppdaterad 26.09.2013 17:03.

En festlig rätt för den kräsne vegetarianen.. Den ser kanske jobbigare ut än den är eftersom den innehåller så många olika ingredienser . Men här är det bara att bjuda in matgästerna i köket och skära grönsaker.

Friterade wontons på grönsaksbädd

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1 st squash
  • 1 st salladslök
  • 50 gram (g) tofu
  • 2 klyfta vitlök
  • ingefära
  • 1 st chili
  • 1 tesked (tsk) koriander
  • tabasco
  • 0.25 tesked (tsk) svart bönsås
  • 2 tesked (tsk) limesaft
  • 16 wontskal
  • 400 gram (g) sockerärtor - Grönsaksblandning
  • 0.5 st paprika - Grönsaksblandning

Instruktioner

En festlig rätt för den kräsne vegetarianen.. Den ser kanske jobbigare ut än den är eftersom den innehåller så många olika ingredienser . Men här är det bara att bjuda in matgästerna i köket och skära grönsaker. Wontonbladen kommer från Kina och är gjorda på vetemjöl och vatten. Wontonblad och svart bönsås hittar man i asiatiska specialaffärer.

Friterade wontons:
Stek löken i lite olja tills den är genomskinlig. Lägg i morot, squash, salladslök, tofu, vitlök, ingefära, chili samt koriander och låt allt fräsa några minuter. Tillsätt några droppar tabasco samt ¼ tsk svart bönsås. Salta och peppra blandningen och tag den av värmen. Tillsätt limesaft. När blandningen svalnat lite, forma den till 16 jämnstora bollar. Lägg en boll i mitten av varje wontonskal. Fukta skalets hörn med lite vatten och vik ihop dem till mitten, knip om. Fritera försiktigt paketen i olja ca 2 minuter och lägg dem på hushållspapper för att rinna av.

Grönsaksbädd:
Hetta upp lite olja och stek den skållade paprikan. Salta och peppra, droppa några droppar tabasco över.. Stek sedan sockerärterna snabbt, häll över 2 msk bönsås. Servera grönsaksblandningen i svart bönsås till friterade wontons.

Mer om ämnet på Yle Arenan