Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Mamma Ritvas slottsstek

Från 2006
Uppdaterad 18.09.2015 16:18.
Strömsö inslag: Mamma Ritvas slottsstek 3 - Spela upp på Arenan

Tycker du att söndagsstek låter som något ur en förgången tid? I så fall är det väl dags att damma av steken och återuppliva lite gammaldags matkultur och -tradition. Bättre söndagsmat finns knappast!

Mamma Ritvas slottsstek

Mängd: 8 personer

Tillagningstid: 150 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) fransyska - benfri
  • 1 st lö - i klyftor
  • 4 st anjovisfilé
  • 1 matsked (msk) sirap
  • 1 tesked (tsk) ättikssprit
  • 1 bunt timjam
  • 1 st lagerblad
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 5 st vitpepparkorn
  • 4 deciliter (dl) vatten
  • 1 matsked (msk) mjöl
  • 3 matsked (msk) vatten
  • 4 matsked (msk) svartvinbärsgelé
  • 2 deciliter (dl) grädde

Instruktioner

Strömsö inslag: Mamma Ritvas slottsstek 1 - Spela upp på Arenan

Bättre söndagsmat än en stek av fransyska finns knappast. Har man väl gjort grundjobbet kan man nämligen låta steken puttra för sig själv medan dofterna från långkoket sprider sig i hemmet. Koket ger ett underbart smakrikt kött (Michael föredrar alla gånger detta framom inre filé) och på köpet får man en sås som är något i hästväg. Så avslutas det hela naturligtvis med en middag för många som är lika långsam som matlagningen… slow food på Strömsövis med mamma Ritvas slottsstek. Varsågoda!

Och jo, Ritva är Michaels mamma och det här är receptet på söndagsstek såsom han minns den.

Strömsö inslag: Mamma Ritvas slottsstek 2 - Spela upp på Arenan

Så här gör du:

Stek köttet på medelvärme i en stekpanna eller gryta i lite smör tills det får en fin färg. Salta under stekningen. Tillsätt peppar, lök, ansjovis, sirap, ättika och timjan. Låt allt fräsa någon minut. Tillsätt kryddorna, d.v.s. lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar och häll över vattnet så att det täcker steken. Låt steken brässera under lock på svag värme ca. 1 ½ - 2 timmar, häll då och då steksky över steken. När steken kommit upp i en innertemperatur på 70°, ta av den och låt stå och dra med locket på. Ett annat alternativ att prova om köttet är färdigt är att prova med en trästicka. Om steken släpper från stickan när du sticker i den är den färdig. Lyft ur steken.

Sila sedan skyn och red av den med lite mjöl och vatten blandat, smaksätt den med gelé samt eventuellt salt eller peppar. Tillsätt även grädde. Servera mammas slottsstek på traditionellt vis med sås, kokt potatis och svartvinbärsgelé. Garnera gärna steken med finskuren persilja och knaperstekt bacon.

Vintips!

Mer om ämnet på Yle Arenan