Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Kåldolmar

Från 2006
Uppdaterad 26.07.2013 12:32.

Den tredje av Michaels vitkålrätter är en riktig klassiker - kåldolmar. En i högsta grad traditionell finsk rätt, här med lite åländskt påbrå.

Kåldolmar

Ingredienser

  • 1 st vitkål
  • 1 tesked (tsk) salt - per liter vatten
  • 3 deciliter (dl) kokt ris
  • 350 gram (g) fläskfärs
  • 1.5 deciliter (dl) mjölk
  • sirap
  • 2 matsked (msk) mjöl
  • 2 deciliter (dl) grädde

Instruktioner

Vitkål är en mycket användbar råvara som håller sig fräsch i kylskåpet en lång tid. Man kan dessutom skapa väldigt varierande rätter av kål. Här tre stycken från helt ”skilda världar” – en klassisk amerikansk cole slaw, en asiatisk kål(vår)rulle med dip och traditionella finländska kåldolmar – med lite åländskt påbrå. (Se länkarna till höger för de två andra recepten.)

Kåldolmar
Koka upp ganska mycket vatten och salta, en tesked per liter. Skär runt kålhuvudets rot så att bladen går att få loss. Koka kålhuvudet med roten uppåt. Lossa och ta ur bladen efter hand som de mjuknar. Lägg bladen att rinna av och skär bort den grova ”bladnerven” – det blir lättare att rulla bladen då. Blanda kokt ris med köttfärs, mjölk, salt och peppar. Lägg en rågad matsked av den ganska lösa färsen på ett kålblad, vik in sidorna och rulla ihop till ett paket. Upprepa med nästa blad och fortsätt tills du har fått ihop önskat antal.

Sedan kan man gå vidare på lite olika sätt. Antingen sätter man kåldolmarna i en ugnsform, häller sirap på, lite vatten på botten. Och så sätter man in kåldolmarna i ugnen på 200 °C i ca. 1 ½ timme. Eller så steker man och kokar dem.

Hetta då upp lite smör i en panna. Lägg i några dolmar när fettet blivit varmt, de ska ligga med skarven neråt till en början. Ringla över lite sirap och stek dolmarna gyllenbruna runt om. Lägg över dem i en kastrull eller gryta med lock. Rör ut skyn i pannan med lite vatten och häll detta över dolmarna. Efterstek i kastrullen på svag värme i en halvtimme. Red sedan av skyn med lite mjöl och vatten. Koka upp och smaka av med salt och grädde. Servera kåldolmarna med kokt potatis och lingonsylt.

Mer om ämnet på Yle Arenan