Pannacotta med två sorters topping
Niklas bjuder på två versioner av denna delikata efterrätt, en version med karamelliserade jordnötter och en annan med kokt ananas med vanilj och kardemumma. Valet blir så svårt att man måste göra båda!
Pannacotta med två sorters topping
Mängd: 4 portioner
Ingredienser
- 2.5 st gelatinblad
- 5 deciliter (dl) grädde
- 0.5 deciliter (dl) strösocker
- 0.5 gram (g) saffran
- 1 tesked (tsk) vaniljsocker
- 50 gram (g) jordnötter - Karamelliserade jordnötter
- 1 matsked (msk) strösocker - Karamelliserade jordnötter
- 1 tesked (tsk) citronsaft - Karamelliserade jordnötter
- 3 matsked (msk) strösocker - Kokt ananas med vanilj och kardemumma
- 0.5 st ananas - Kokt ananas med vanilj och kardemumma
- 0.5 st vaniljstång - Kokt ananas med vanilj och kardemumma
- 1 tesked (tsk) kardemumma - Kokt ananas med vanilj och kardemumma
- 1 tesked (tsk) svartpeppar - Kokt ananas med vanilj och kardemumma
Instruktioner

Panna cotta
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Värm grädden med socker, saffran och vaniljsocker. Krama vattnet ur gelatinet, blanda ner i grädde med en slickepott och häll upp den färdiga smeten i skålar och låt den därefter stelna i kylskåp i ungefär 2 timmar. Servera.
Karamelliserade jordnötter
Rosta jordnötterna (de sköljs först om de är saltade). Häll sedan på socker och citronsaft. Rosta under omrörning tills nötterna får en gyllenbrun färg. Lägg upp på bakplåtspapper och låt svalna.
Kokt ananas med vanilj och kardemumma
Skala och tärna ananas. Värm socker och kardemumma i en stekpanna. Lägg i ananas, krydda med svartpeppar, tillsätt frön från vaniljstången och låt dra i tio minuter. Serveras ljummen till panna cotta.