Sunes senapströmming
Julbordets måste för Matias, det är pappa Sunes senapsströmming. Här avslöjas familjehemligheten.
Sunes senapströmming
Ingredienser
- 500 gram (g) strömmingfilé
- 1 deciliter (dl) ättika
- 5 deciliter (dl) vatten
- 4 matsked (msk) senap
- 1.5 deciliter (dl) socker
- 2 tesked (tsk) curry
- 1.5 deciliter (dl) olja
- 1 tesked (tsk) vitvinsvinäger
Instruktioner

Julbordets måste för Matias, det är pappa Sunes senapsströmming. Här avslöjas familjehemligheten.
Riv skinnet från filéerna. Gör en ättikslag (så mycket att den täcker filéerna)
Blanda 1 dl ättika, 5 dl vatten, grovt salt (2-3 msk), nymald vitpeppar och ca. 1/2 dl finklippt dill. Låt filéerna ligga i ättikslagen i minst 10-12 timmar.
Häll bort ättikslagen. Gör en senapssås. Vispa först socker och senap, nymald vitpeppar och 1-2 tsk curry. Vispa sedan in olja i en tunn stråle tills en lämplig senapssåskonsistens uppnås och blanda i vinäger samt tillsätt mera finklippt dill. Varva strömming och sås och låt stå minst ett dygn. Rör om mellan varven. Serveras med mörkt bröd eller till kokt potatis.