Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Förnyad potatislåda med åländska köttbullar

Från 2005
Uppdaterad 01.03.2016 15:29.
Potatislåda med kålrot och köttbullar
Bildtext Potatislåda med kålrot och köttbullar
Bild: Svenska Yle/Strömsö

En mindre förnyelse av jullådan är ett bra alternativ för den som vill minska antalet lådor på julbordet. Michael kombinerar potatis och kålrot i sin jullåda.

Förnyad potatislåda med åländska köttbullar

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 400 gram (g) potatis - Potatis- och kålrotslåda
  • 100 gram (g) smör - Potatis- och kålrotslåda
  • 0.5 liter (l) sirap - Potatis- och kålrotslåda
  • 1 matsked (msk) mjöl - Potatis- och kålrotslåda
  • 2 deciliter (dl) mjölk - Potatis- och kålrotslåda
  • 200 gram (g) kålrot - Potatis- och kålrotslåda
  • 1 st gul lök - Åländska köttbullar
  • 0.5 deciliter (dl) ströbröd - Åländska köttbullar
  • 1 st ägg - Åländska köttbullar
  • 1 deciliter (dl) mineralvatten - Åländska köttbullar
  • 1 deciliter (dl) mjölk - Åländska köttbullar
  • 600 gram (g) köttfärs - Åländska köttbullar

Instruktioner

En mindre förnyelse av jullådan är ett bra alternativ för den som vill minska antalet lådor på julbordet. Här är det två lådor i en som gäller. Kålrotsbitarna ger en god sötma åt potatislådan. Kan t ex serveras med Michaels åländska köttbullar, som får en luftigare konsistens tack vare mineralvatten.

Potatis- och kålrotslåda
Skala och koka potatisen. Mosa dem och blanda i smör, sirap, vetemjöl, mjölk och blancherade kålrotstärningar. Smaka upp blandningen med salt och peppar. Häll den i en smörad och bröad form och grädda i 175° tills den stelnat något.

Åländska köttbullar
Hacka löken och lägg i en skål, blanda ner ströbröd, ägg, mineralvatten, mjölk. Lägg i köttfärsen sist och blanda väl men inte för mycket. Köttfärsen blir lätt trådig om den blandas för mycket. Smaka av smeten med salt och peppar. Rulla sedan köttbullarna och stek dem i smör.

Mer om ämnet på Yle Arenan