Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Fromage dubbelt upp

Från 2005
Uppdaterad 29.07.2013 10:42.

Två härligt fräscha efterrätter med samma bas. I ena fallet vispar man i havtornssaft i den andra jordgubbspuré och lime.

Fromage dubbelt upp

Mängd: 4 portioner

Ingredienser

  • 3 st gelatinblad - Havtornsfromage
  • 1 deciliter (dl) vispgrädde - Havtornsfromage
  • 4 st äggula - Havtornsfromage
  • 1 deciliter (dl) florsocker - Havtornsfromage
  • 2 deciliter (dl) crème fraîche - Havtornsfromage
  • 0.5 deciliter (dl) havtornssaft - Havtornsfromage
  • 2 st äggvita - Havtornsfromage
  • socker - Havtornsfromage
  • 3 st gelatinblad - Jordgubbs- och limefromage
  • 1 deciliter (dl) vispgrädde - Jordgubbs- och limefromage
  • 4 st äggula - Jordgubbs- och limefromage
  • 1 deciliter (dl) florsocker - Jordgubbs- och limefromage
  • 2 deciliter (dl) crème fraîche - Jordgubbs- och limefromage
  • 1 deciliter (dl) jordgubbspuré - Jordgubbs- och limefromage
  • 1 st lime - Jordgubbs- och limefromage
  • 2 st äggvita - Jordgubbs- och limefromage
  • socker - Jordgubbs- och limefromage

Instruktioner

Två härligt fräscha efterrätter med samma bas. I ena fallet vispar man i havtornssaft i den andra jordgubbspuré och lime. Kom ihåg att äggvitorna skall vändas ner i smeten, vispar man försvinner en del av luftigheten i rätten.

Havtornsfromage:

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten en stund. Vispa grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker poröst. Rör ner creme fraiche, havtornssaft och grädde. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Vispa ner det i gräddblandningen i en tunn stråle så att det blandas ordentligt. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem till en jämn och luftig smet. Smaka av smeten med socker och ev. lite mer havtornssaft. Fördela smeten i portionsformar och ställ kylt minst några timmar eller över natten.

Jordgubbs- och limefromage:

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten en stund. Vispa grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker poröst. Rör ner creme fraiche, jordgubbspuré och grädde. Krama ur gelatinbladen och smält dem med limesaft på svag värme i en kastrull. Vispa ner det i gräddblandningen i en tunn stråle så att det blandas ordentligt. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem till en jämn och luftig smet. Smaka eventuellt av smeten med socker och lime. Fördela smeten i portionsformar och ställ kylt minst några timmar eller över natten. Garnera med strimlat limeskal och färska jordgubbar vid servering.

Mer om ämnet på Yle Arenan