Ankbröst med karamelliserad potatis, jordärtskocka och apelsinsky
Huvudrätten i Tinas nyårsmeny är en verkligen delikat rätt byggd upp kring ankbröst.
Ankbröst med karamelliserad potatis, jordärtskocka och apelsinsky
Mängd: 4 portioner
Ingredienser
- 4 st ankbröst
- 400 gram (g) potatis - Potatis och grönsaker
- 250 gram (g) jordärtskocka - Potatis och grönsaker
- 250 gram (g) ostronskivling - Potatis och grönsaker
- 2 klyfta vitlök - Potatis och grönsaker
- 1 matsked (msk) socker - Potatis och grönsaker
- 0.5 deciliter (dl) vit balsamicovinäger - Potatis och grönsaker
- 0.5 matsked (msk) socker - Apelsinskyn
- 3 deciliter (dl) apelsinsaft - Apelsinskyn
- 2 matsked (msk) kycklingbuljong - Apelsinskyn
- 50 gram (g) smör - Apelsinskyn
- 2 st schalottenlök - Apelsinskyn
- 1 deciliter (dl) persilja
Instruktioner

Snitta skinnet på ankan, salta och peppra. Stek ankan på skinnsidan tills det är knaprigt, ca 7 minuter, på medelvärme. OBS! Bara ena sidan ska stekas! Lägg upp på plåt/ugnsform med skinnsidan uppåt.
Så här långt kan ni förbereda ankan någon timme innan gästerna kommer.
Nyårskväll:
Sätt ugnen på 130 grader. Innan du sätter dig och äter hummerförrätten sätter du in ankbrösten i ugnen, sätt termometern på 55 grader, så piper den till när ankan är klar. Detta tar ca 15 minuter.
Potatis och grönsaker:
Skala jordärtskockan, dela potatisen och skockan i jämnstora bitar. Riv svampen i bitar och stampa vitlöken med baksidan av en t ex kniv.
Bryn skockan i 5 minuter i smör och olja. Ta i potatisen, fortsätt stekningen tills de börjar kännas lite mjuka. Ta i svampen och vitlöken. Låt brynas med i 5 minuter.
Häll på sockret och låt det bli karamelliserat. Salta och peppra. Bränn av med (slå på) vinägern. Lyft upp grönsakerna och varmhåll under folie.
Såsen:
Häll i apelsinjuicen och sockret i stekpannan. Häll på flytande kycklingbuljong. Koka ner och smaksätt med salt och peppar. Vispa ner smöret och sila såsen i en ren kastrull. Plasta såsen och ställ åt sidan.
Så här lång kan ni förbereda på förmiddagen om middagen ska ätas på kvällen.
Nyårskväll:
Är det bara att värma på det gröna i ugnen tillsammans med ankan och värma såsen. Den ska inte koka. Det sista du gör är att blanda ner löken och persiljan i såsen. Skär upp ankan och servera.