Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Tandoorikryddad grisyttrefilé med pepparaioli och grönsakspilaff

Från 2005
Uppdaterad 04.11.2015 09:52.

En av köttdiskens billigare köttbitar som kan tillredas på många olika sätt. Här ett av dom roligare.

Tandoorikryddad grisyttrefilé med pepparaioli och grönsakspilaff

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 600 gram (g) grisyttrefilé
  • tandoorikrydda
  • 1.5 deciliter (dl) majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 deciliter (dl) gröna bönor
  • 4 deciliter (dl) kokt ris
  • 1 deciliter (dl) morot
  • 1 deciliter (dl) röd paprika
  • 2 matsked (msk) gräslök
  • 1 tesked (tsk) timjam - Tandoorikrydda
  • 1 tesked (tsk) spiskummin - Tandoorikrydda
  • 1 tesked (tsk) gurkmeja - Tandoorikrydda
  • 1 tesked (tsk) paprikapulver - Tandoorikrydda
  • 1 tesked (tsk) chilipulver - Tandoorikrydda
  • 1 tesked (tsk) cayennepeppar - Tandoorikrydda

Instruktioner

En egen kryddblandning ger köttet ett extra sting. Michael använder indiska smaker, men kryddorna kan varieras.

Grisyttrefilé innehåller inget fett och blir därför lätt torrt. För att bevara saftigheten i köttet, börjar man med het panna och minskar värmen vartefter. Så länge vit köttsaft rinner ur köttet är man på säkra sidan.

Lägg grillspetten i blöt någon timme innan om de är gjorda av trä.

Skär köttet i bitar och trä upp dem på spetten.

Blanda kryddorna och doppa köttspetten i kryddblandningen.

Stek dem sedan i lite smör och olja tills de är genomstekta. Vänd spetten med jämna mellanrum. Pannan får inte vara för het för då bränns kryddblandningen. Glöm inte att salta och peppra.

Blanda majonnäs och vitlök. Smaka av aiolin med peppar och salt.

Skär till och blanchera bönorna.

Stek ris, tillsätt grönsakerna. Smaka upp pilaffen med finskuren gräslök, salt och peppar.

Mer om ämnet på Yle Arenan