Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Louises sommargodis

Från 2005
Uppdaterad 03.11.2015 16:24.

Gör ditt eget sommargodis efter sockerbagaren Louise Palmgren recept. Inte helt lätt men väldigt roligt!

Louises sommargodis

Mängd: 30 bitar

Ingredienser

  • 10 st gelatinblad - Marshmallows med jordgubbssmak
  • 3 deciliter (dl) socker - Marshmallows med jordgubbssmak
  • 2 deciliter (dl) vatten - Marshmallows med jordgubbssmak
  • 2 matsked (msk) honung - Marshmallows med jordgubbssmak
  • 2 st äggvita - Marshmallows med jordgubbssmak
  • 4 matsked (msk) jordgubbssaft - Marshmallows med jordgubbssmak
  • röd karamellfärg - Marshmallows med jordgubbssmak
  • maizena - Marshmallows med jordgubbssmak
  • florsocker - Marshmallows med jordgubbssmak
  • 500 gram (g) socker - Citron turisk marmelad ”Turkisk delight”
  • 5 deciliter (dl) vatten - Citron turisk marmelad ”Turkisk delight”
  • 1 tesked (tsk) citronsaft - Citron turisk marmelad ”Turkisk delight”
  • 120 gram (g) maizena - Citron turisk marmelad ”Turkisk delight”
  • 2.25 deciliter (dl) vatten - Citron turisk marmelad ”Turkisk delight”
  • 0.5 deciliter (dl) citronsaft - Citron turisk marmelad ”Turkisk delight”
  • gul karamellfärg - Citron turisk marmelad ”Turkisk delight”
  • florsocker - Citron turisk marmelad ”Turkisk delight”
  • maizena - Citron turisk marmelad ”Turkisk delight”

Instruktioner

Här recept på Louise Palmgrens sommargodis – inte alldeles lätt men riktigt roligt. Var speciellt noggrann med att alla kristaller skall smälta på svag värme. När lagen väl kokar skall man inte mera röra i den. Marsmallows kan man servera också grillade på t.e.x glass. Vill du ha kraftigare smak på ditt godis ökar du mängden jordgubbs- eller citronsaft.

Marshmallows med jordgubbssmak

1. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med mycket kallt vatten.
2. Olja lätt en fyrkantig form (ca 20 x 20 cm). Blanda ½ dl maizenamjöl och ½ dl florsocker och mjöla kanterna och bottnet med det.
3. Blanda socker, vatten och honung (sirap) i en tjockbottnad kastrull.
4. Låt alla sockerkristaller smälta på svag värme i vattnet. Rör om hela tiden med en träslev och pensla kanterna med vatten så att alla sockerkristaller smälter. (man gör det för att förhindra kristalliering av sockerlagen)
5. När sockerlagen är så gott som genomskinlig, låt den koka upp och sätt i sockertermometern, temperaturen ska nå 130 grader. Rör inte mera i sockret (då kan lagen kristalliseras).
6. Medan sockret kokar, vispa äggvitan riktigt hård.
7. När temperaturen har nått 130°C eller ”hård kula” är den klar (För att testa hård kula stadiet: droppa lite sockersirap i ett glas med kallt vatten, om du kan ta upp sockret och det går att forma till en ”klibbig” kula så är den färdig).
8. Häll sockersirapen i en tunn stråle i äggvitan med du vispar kraftigt med en elvisp.
9. Krama ur gelatinbladen och smält dem på låg värme i en kastrull. När allt har smält, häll det i smeten.
10. Smaksätt och färga smeten och häll upp den i den oljade och mjölade formen. Låt stelna i cirka 1-2 timmar i kylen.
11. Skär kuber av den stelnade smeten med en vass kniv och rulla dem i florsocker och maizenamjöl.

Du kan också smaksätta marshmallowsen med:
- Skalet från en citron eller apelsin (färga med citrongul färg eller orange färg)
- Kanel
- Ingefära
- Rosenvatten (färga med rosa färg)

Citron turisk marmelad ”Turkisk delight”

1. Olja rikligt en fyrkantig form med matolja (ca 20 x 20 cm).
2. Blanda socker, vatten och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt upp sockret och rör om hela tiden så att sockret smälter. Pensla kanterna med kallt vatten så att alla sockerkristaller blandas i. Sätt i sockertermometer och låt koka upp, blanda inte mera.
3. Koka sockerlaget till 109°C eller ”trådstadiet”. (För att testa trådstadiet: droppa lite sockerlag i ett glas med kallt vatten, om du ser en liten tråd bildas är det färdigt.)
4. Koka upp 1 dl vatten.
5. Blanda maizenamjöl och 1½ dl kallt vatten i en skål så att det blir en krämig massa, häll i det kokande vattnet och rör om, häll maizenasmeten i sockerlaget.
6. Koka upp och rör om hela tiden tills blandningen får en ljus beige färg, det tar ungefär 10 minuter. Smeten påminner om tapetklister. Tillsätt citronsaft och forstätt att koka tills massan är tjock. Blanda i den gula färgen.
7. Häll blandningen i den oljade formen och platta ut den med hjälp av maizenamjöl så att det inte klibbar fast i fingrarna och så att du inte bränner dig..
8. Låt smeten stelna i cirka 45 minuter och häll hela marmeladen på ett fat täckt med florsocker och maizenamjöl. Skär rutor med en vass kniv doppad i florsocker.
9. Låt marmeladen stelna över natten och doppa i mycket florsocker innan servering.

Notera: Maizenamjöl håller marmeladen torr och förebygger fukt. Om man endast doppar dem i florsocker blir de fort klibbiga.