Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Karelska piroger

Från 2005
Uppdaterad 26.05.2015 14:34.
Karelska piroger på ett fat.
Bild: Johanna Karttunen

Eevas variant på karelska piroger görs med potatismos och serveras med knaperstekt bacon.

Karelska piroger

Mängd: 8 portioner

Ingredienser

  • 3 deciliter (dl) rågmjöl
  • 2 deciliter (dl) vetemjöl
  • 1.5 tesked (tsk) salt
  • 50 gram (g) smör
  • 2 deciliter (dl) vatten
  • potatismos - eller risgrynsgröt

Instruktioner

Tillagningstid cirka 40 minuter

Rör ihop mjöl, salt och margarin i matberedaren eller med fingertopparna. Tillsätt vatten och knåda till deg. Rulla degen till en lång smal rulle på mjölat bakbord. Dela degen till 20-25 små bollar. Kavla degbollarna platta, mycket tunna. Koka risgrynsgröt eller laga potatismos. Låt svalna. Lägg risgrynsgröt elller potatismos, ca 1 rågad msk i mitten av varje degplatta. Vik kanterna ovanpå ca 1-2 cm och rynka kanterna med fingertopparna. Grädda i het ugn, ca 275 - 300°C ca 10 minunter. Pensla de varma pirogerna med smör-vatten (kokande varmt), täck med bakduk.

Övrigt:
Ät pirogerna varma!