Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Vegetarisk sill

Från 2005
Uppdaterad 01.08.2013 14:32.

Vegetariskt alternativ till sill med auberginer och lite noriblad för den rätta havsstämningen.

Vegetarisk sill

Mängd: 4 portioner

Ingredienser

  • 2 st aubergine
  • 4 deciliter (dl) vatten
  • 2 deciliter (dl) ättika
  • 2 deciliter (dl) socker
  • 12 st kryddpepparkorn
  • 0.5 deciliter (dl) senap
  • 1 deciliter (dl) sill
  • noriblad

Instruktioner

Man måste ju ha alternativ till alla oss som inte vill äta djur. Därför ersätter jag allt som finns i köttvariant till vegetariska alternativ för rättvisans skull, konstaterar Petra.

Tillagningstid cirka 45 minuter

Skala och skiva auberginerna, lägg dem på ett galler i ugnen, 200 grader i ca 10 minuter tills de mjuknat. Under tiden kokar du upp vattnet till lagen, sockret, kryddpepparkornen och ättikan tills sockret smält. Blanda i senap och dill eller annan valfri smaksättning i lagen. Låt alla ingredienser kallna. Skär auberginen i "sill-stora" bitar och lägg alltsammans i en burk med lock, kyl och låt stå ett dygn helst.

Övrigt:
Ett halvt noriblad (sjögräs) kan tillsättas för lite "havsflavour". Allt är vanligt, kanske utom just noribladen som finns i asiatiska affärer men även i välsorterade matvarubutiker. Men allt annat är sånt som finns mest överallt.

Servera med till exempel potatis, gräddfil och gräslök.