Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Chokladmousse med glöggsås och pepparkaksfnös

Från 2004
Uppdaterad 07.12.2015 16:09.
Chokladmousse med pepparkaksfnös
Bildtext Chokladmousse med pepparkaksfnös
Bild: Yle/Strömsö

Julens bästa i en och samma förpackning. En oslagbar juldessert för den som gillar choklad, glögg och pepparkakor.

Chokladmousse med glöggsås och pepparkaksfnös

Mängd: 6 portioner

Ingredienser

  • 200 gram (g) mjölkchoklad - Chokladmousse
  • 4 st äggula - Chokladmousse
  • 20 gram (g) socker - Chokladmousse
  • 2 deciliter (dl) grädde - Chokladmousse
  • 1 deciliter (dl) socker - Glöggsås
  • 3 deciliter (dl) glögg - Glöggsås
  • 1 st kanelstång - Glöggsås
  • 0.5 st vaniljstång - Glöggsås
  • citronsaft - Glöggsås
  • 2 st pepparkakor - Pepparkaksfnös
  • 2 tesked (tsk) farinsocker - Pepparkaksfnös

Instruktioner

Julens bästa i en och samma förpackning. En oslagbar juldessert för den som gillar choklad, glögg och pepparkakor. Moussen går naturligtvis att servera skilt för sig men glöggsåsen tillför lite syrlighet och pepparkakorna krispighet. En i det närmaste perfekt kombination av mat och dryck får du om du provar på Nooras vintips.

Chokladmousse
Vispa äggulor och socker ordentligt. Vispa grädden lätt. Smält chokladen i vattenbad. Vispa i chokladen tillsammans med lite lättvispad grädde i ägg- och sockerblandningen. Vispa sist ner resten av grädden. För att få chokladmoussen hårdare kan man ha i ett halvt blötlagt gelatinblad som man smälter försiktigt i lite vatten i en kastrull. Häll blandningen i små skålar och låt svalna i kylen.

Glöggsås
Karamellisera sockret i en stekpanna, tillsätt glöggen. Låt blandningen sjuda, tillsätt kanel och vaniljstång (uppskuren på längden). Låt såsen koka tills hälften återstår. Såsen skall sedan kallna. Smaka eventuellt av såsen med lite citronsaft. Vid servering, rippla på glöggsåsen på chokladmoussen och servera med pepparkaksfnös.

Pepparkaksfnös
Smula pepparkakorna, tillsätt farinsocker. Blanda och smula över moussen.

Mer om ämnet på Yle Arenan