Enbärsmarinerad rådjursstek i lergryta
Gryta på vilt med tillhörande marinad och sås.
Enbärsmarinerad rådjursstek i lergryta
Mängd: 4 portioner
Ingredienser
- 1.5 kilogram (kg) viltstek
- 200 gram (g) rökt fläsk
- 5 deciliter (dl) rödvin - Marinad
- 1 deciliter (dl) balsamicovinäger - Marinad
- 3 klyfta vitlök - Marinad
- 10 st enbär - Marinad
- 3 st lagerblad - Marinad
- 1 st citron - Marinad, skalet
- 1 st morot - Marinad
- 1 st gul lök - Marinad
- 0.25 st sellerihuvud - Marinad
- maizena - Till sås
- 1.5 matsked (msk) smör - Till sås
- japansk soja - Till sås
- 400 gram (g) potatis - Vitlökspotatis
- 3 klyfta vitlök - Vitlökspotatis
Instruktioner

Skär steken i stora grytbitar, salta och peppra.
Marinaden och tillagningen av köttet:
Om du tillagar i lergryta: Blötlägg lergrytan ett dygn innan (i samband med marineringen av köttet).
Skär grönsakerna till marinaden i slantar. Blanda med övriga ingredienser. Lägg köttet och marinaden i dubbla påsar. Låt marinera i ca 1 dygn.
Sätt ugnen på 100°C.
Bryn grytbitarna i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg de marinerade grönsakerna, köttet och det rökta fläsket i lergrytan. Häll över marinaden samt stekskyn (från de brynta bitarna). Sätt på locket och sätt in lergrytan i ugnen. Höj ugnsvärmen till 175°C. Köttet skall stå inne i ca 2,5 timme. Smaka på köttet så att det är riktigt färdigt. Det skall mer eller mindre falla sönder i munnen.
Lyft upp köttet och sila såsen i en gryta. Koka ner såsen tills ca 3 dl återstår. Red med maizenan och blanka av med en kula smör. Smaksätt med salt, peppar, soja och eventuellt lite socker.
Potatisen:
Skiva potatisen i 0,5 cm tjocka skivor. Riv vitlöken på rivjärnet. Stek potatisen i smör och olja på medelvärme i ca 10 minuter. Vill man att det skall gå snabbare kan man lägga ett lock på potatisen så påskyndar man stekningen. Salta och peppra och blanda i den rivna vitlöken.
Servera gärna kanelsyltat päron till.