Michaels potatisskola

Här är Michaels tips på fransk potatisvokabulär som du kan briljera med i köket!
Michaels potatisskola
Ingredienser
- potatis
- ägg
- frityrolja
Instruktioner

Pommes Chateau
Potatisen skärs i klyftor och friteras. Pommes Chateau serveras oftast med skal på.

Pommes Allumettes
Potatisen skärs i tunna skivor och läggs ovanpå varandra. Sedan skärs den till strimlor, grova som halmstrån. Dessa kan man forma till små bollar och steka eller fritera till fågelbon. Pommes Allumettes går också att använda som ett annorlunda alternativ i soppor.

Pommes Mirettes eller Pommes Parmentier
Michael kallar dessa för Pommes Rettes. Det är inte alltid så lätt med det franska uttalet, men innebär potatis skurna i en cm:s kuber.

Pommes Gaufrettes
Potatisen hyvlas på ett speciellt rivjärn som kallas mandolin så att den får ett rutmönster. Friteras eller bakas i ugn. Michaels köksfranska namn på denna potatis är Pommes Mandolin.

Pommes Pont-Neuf
Uttalas Pommes Pommes Nöff på Michaels köksfranska, men är stora Pommes Frites som friteras.
Pommes Duchesse
är fastare potatismos med äggula i.
Pommes Williams
är panerad Pommes Duchesse som friteras så att det ser ut som ett litet päron.