Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Varma äpplehalvor med hackad Daim och sabayonne

Från 2004
Uppdaterad 05.09.2013 14:54.

En festlig och lättlagad efterrätt som byggs upp lager efter lager. Syrliga äppel, söt sabyonne och krispig daim blir en ganska mastig helhet.

Varma äpplehalvor med hackad Daim och sabayonne

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 4 st äppel
  • 5 deciliter (dl) vatten
  • 2 deciliter (dl) socker
  • 1 st kanelstång
  • 6 st äggula
  • 2.5 deciliter (dl) efterrättsvin
  • 2 matsked (msk) calvados
  • 2 deciliter (dl) daim - hackad

Instruktioner

En festlig och lättlagad efterrätt som byggs upp lager efter lager. Syrliga äppel, söt sabyonne och krispig daim blir en ganska mastig helhet och passar därför bra som dessert till den lätta kräftsoppan (se receptet till höger).

Skala äpplena, dela dem i fyra delar var och avlägsna kärnhusen. Koka upp vatten, 2 dl socker och kanel och låt lagen koka några minuter. Lägg i äppleklyftorna och låt dem sjuda tills de är lite mjuka (får de vara i för länge blir de mjuka och mosiga).

Gör därefter sabayonnen. Häll äggulor och efterrättsvinet i en skål som man kan sätta över ett vattenbad. Vispa ingredienserna ca 10 minuter över vattenbad till en tjock, simmig sås. När såsen svalnat något kan man vid behov tillsätta lite calvados för att förhöja äppelsmaken..

Lägg upp äppleklyftorna på tallrikarna. Strö hackad daim över och toppa med sabayonnen.

Mer om ämnet på Yle Arenan