Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Nooras vintips till kräftsoppa

Från 2004
Uppdaterad 14.08.2013 08:37.

Noora har valt ett rätt så aromatiskt och uttrycksfullt vin som är gjort på druvan Riesling. Kräftsmaken och Rieslingdruvans arom passar väldigt bra ihop.
Strömsökocken Michael Björklund tillredde en mustig kräftsoppa på ett ganska traditionellt recept, men med cajunkryddade krutonger som för in en doft av det kryddstarka och färgrika cajunköket. Helheten kompletteras av ett gott vitt vin utvalt av Strömsös vinexpert Noora Vuorimaa:

"Jag har valt ett rätt så aromatiskt och uttrycksfullt vin som är gjort på druvan Riesling (som är en av mina favoritdruvor!). Kräftsmaken och Rieslingdruvans arom passar väldigt bra ihop. När man äter färska kräftor skall man ha en lite fräschare och lättare Riesling och till en kräftsoppa med grädde kan man ha en kraftigare Riesling.

Vinflaska.

Baron von Heyl Estate Riesling
Freiherr Heyl zu Herrnsheim, Rheinhessen, Tyskland

Rieslingdruvan har alltid en fräsch syrlighet och en rätt mineralisk arom. Nu när soppan dessutom har lite tomatpuré och vitlök och krutongerna är kryddiga så är det bra om vinet har fyllighet och rundhet. Baron von Heyl Estate Riesling har en rätt kraftig, typisk arom av druvan och dessutom lite, lite socker som gör att det smakar fylligt och mjukt. Producenten Freiherr Heyl zu Herrnsheim odlar sina druvor organiskt och de åstadkommer en fin Riesling."

Mer om ämnet på Yle Arenan