Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö gatumission gör vardagen ljusare för många

Hanna Manner är verksamhetsledare för arbetsverkstaden för kvinnor, Naisten Paja.

Föreningen Hangö gatumission hjälper totalt upp till 50 personer per vardag på olika sätt och på olika platser i staden. Hangö stad betalar nu lite mer än tidigare för tjänsterna.

Det här arbetet bland mänskor som behöver hjälp av olika slag har växt och blivit allt viktigare.

Social disponent hjälper med ärenden

En så kallad social disponent har redan i sju år hjälpt mänskor att bland annat sköta dagliga ärenden.
Den sociala disponenten Päivi Sundberg arbetar mest i det lilla dagcentret ”Pikku-Päivis” på Narviksgatan. Hangö stad köper tjänsten, och betalar från i år lite mer än tidigare, eller nästan 2200 euro i månaden.

Päivi Sundberg håller kontakt med hälsovårdscentralen, socialbyrån, FPA, polisen och intressebevakarna. Förutom att hon hjälper att fylla i diverse blanketter och betalar räkningar, kan hon också till exempel gå och handla mat för någon som behöver hjälp med det.

Arbetsverkstad för kvinnor

På Gentoftegatan finns arbetsverkstaden Naisten Paja, som erbjuder rehabiliterande arbetsverksamhet för kvinnor fyra timmar per dag under vardagar. I medeltal arbetar här tio kvinnor, men alla är inte på plats varje dag.
Stadsstyrelsen i Hangö föreslår fullmäktige att staden ska gå i borgen för ett 120 000 euro stort lån som Hangö gatumission behöver för att kunna köpa och renovera det här huset som arbetsverkstaden för kvinnor finns i. Fullmäktige ska ta ställning till det här på onsdag 14.3.

Omkring 170 olika personer på dagcentret på Korsmansgatan

På Korsmansgatan har Hangö gatumission sedan 1989 haft ett dagcenter för bland annat missbrukare och mänskor som har gått ut och in i fängelse, men också pensionärer är välkomna.
Hangö stad har nyligen beslutat att staden framöver ska betala lite mer än förut till dagcentret på Korsmansgatan 40. Dagcentret, som i fjol besöktes av ungefär 20 personer per dag, får från och med i år närmare 6900 euro per månad. Uppskattningsvis 170 mänskor besöker dagcentret återkommande. Antalet besökare i dagcentret har varit ganska likadant i tio års tid.

Här får man vara tillsammans

Kauko Laaksamo är verksamhetsledare för Hangö gatumission.
Laaksamo, som är glad över att de Hangöbor som går på centret har bostad, berättar att man här har möjlighet att vara nykter i stället för berusad, och att det går att läsa tidningar, se på tv, spela biljard – eller det viktigaste – man får vara tillsammans med andra.

Arbetsverkstad för män

Hangö gatumission driver dessutom en arbetsverkstad för män på Källvägen. Där tillverkas olika fiskeredskap.

(Av Robin Lindberg)