Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Groddning

Från 2004
Uppdaterad 03.11.2015 13:34.

Groddar är både gott och nyttigt! Ät groddarna som sådana eller använd dem i vårvåfflor eller som bädd för krasseägg.

Groddning

Ingredienser

  • smörgåskrassefrön
  • alfaalfafrön
  • solrosfrön

Instruktioner

Groddning av smörgåskrasse

Så krassefröna direkt på ordentligt blöta lager av hushållspapper. Låt stå mörkt två dagar inplastat och ta av plasten och låt stå i ljuset 2-3 dagar tills fröna har "grönskat". OBS! Håll det fuktigt.

Groddning av alfaalfa

Tag några matskedar alfaalfafrön och skölj fröna. Lägg dem i en burk och häll på vatten. Låt fröna ligga i blöt över natten. Häll av blötläggningsvattnet och skölj fröna noga. Lägg en silduk som lock och låt fröna rinna av medan burken är upp och ner. Under tre dagar håller du fröna övertäckta; de groddar bäst i mörker. Varje morgon och kväll sköljer du av dem och låter vattnet rinna av. Efter 3-5 dagar är groddningen färdig. Ställ gärna groddarna i ljus några timmar innan du äter dem, så att klorofyll kan bildas.

Groddning av solrosfrön

Odla gröna skott av solrosfrön! Lägg 2-3 cm tjockt lager av mull på en tallrik eller ett fat. Vattna jorden så att den är fuktig; fördela fröna på jorden. Ställ mörkt under plast ett par dagar. Ta av plasten och låt stå i ljuset i ca 3 dagar tills skotten har vuxit. Håll allt fuktigt med en sprayflaska.

Övrigt som behövs:

- Hushållspapper
- Plastfolie
- Burk
- Silduk
- Jord att plantera i
- Tallrik

Mer om ämnet på Yle Arenan