Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Polkagrisar

Från 2003
Uppdaterad 22.02.2022 16:16.

Koka dina egna polkagrisar. Gör till exempel polkagrisstavar att hänga i julgranen eller ge bort till julklapp!

Polkagrisar

Ingredienser

  • 1 kilogram (kg) socker
  • 4.5 deciliter (dl) vatten
  • 1 tesked (tsk) ättikssprit
  • 1 matsked (msk) pepparmynta
  • röd karamellfärg

Instruktioner

Skall man syssla med polkagriskokeri kan det vara en fördel att vara två i köket. Sockermassan skall bearbetas fort innan den hinner stelna. Receptet är till ca 1 kg polkagrissmet.

Blanda socker, vatten och ättikssprit och låt det stå en stund eller tills vattnet nästan löst sig. Låt lagen sakta koka upp så att sockret löser sig helt. Koka den sedan på stark värme tills den uppnår en temperatur på 150 C. Häll upp större delen av smeten på oljad marmorskiva eller annan skiva som tål värme. Färga resten av massan röd och låt den stå kvar i kastrullen så att den inte stelnar.

Droppa pepparmyntsoljan på den ofärgade massan och vik upp kanterna ett par gånger mot mitten med hjälp av stekspadar; massan får inte stelna ojämnt. Börja sedan bearbeta den, först med stekspadarna och sedan med händerna genom att oavbrutet dra och vika ihop massan så att luft arbetas in i den. Det här är ett viktigt arbetsskede, om massan inte innehåller tillräckligt med luft sjunker polkagrisarna ihop efter formning!

Häll sedan upp den röda massan. Bearbeta den precis som med vita massan (Här kan det vara bra att vara två. Den ena bearbetar rött, den andra vitt.) När sockermassan innehåller tillräckligt mycket luft och massan börjar bli fast kan man forma polkagrisar enligt eget önskemål. Om man klipper i massan bör man använda oljade saxar.

Mer om ämnet på Yle Arenan