Karelska piroger
Pröva på att själv baka karelska piroger.
Karelska piroger
Mängd: 40 piroger
Ingredienser
- 2 deciliter (dl) vatten - Deg
- 1 tesked (tsk) salt - Deg
- 3 deciliter (dl) rågmjöl - Deg
- 3 deciliter (dl) vetemjöl - Deg
- 5 deciliter (dl) vatten - Fyllning
- 3 deciliter (dl) risgryn - Fyllning
- 1 liter (l) mjölk - Fyllning
- 1.5 tesked (tsk) salt - Fyllning
Instruktioner

Det finns antagligen lika många recept på karelska piroger som piroger... Så här bakade Matias och Tina Nordström från MAT när Tina gästspelade i Strömsököket.
Koka gröten och låt den svalna. Gör degen under tiden. Blanda mjölet i kallt vatten så att degen blir fast och seg. Baka ut kakorna till runda eller ovala bottnar. Bred ut fyllningen på bottnarna. Vecka bottnarna. Grädda i 300°C. Pirogerna är färdiga när de har fått vacker färg på ytan och på bottnen.
Frasigast är pirogerna om man äter dem så fort de har fått svalna lite. Om man inte vill ha ett frasigt skal kan man pensla pirogerna med en blandning av smör och vatten (ca 100 g smör och 2 dl vatten), täcka över dem och låta dem mjukna.
Traditionellt serveras det äggsmör till karelska piroger. Men för den som vill experimentera lite rekommenderas Tinas specialkomponerade Nordströmska äggsmör - utan ägg.