Julglassbomb (Cassata)
En magnifik efterrätt med hackad frukt, körsbär, choklad och kaffe.
Julglassbomb (Cassata)
Ingredienser
- 200 gram (g) smör - Chokladkaksbotten
- 200 gram (g) strösocker - Chokladkaksbotten
- 3 st ägg - Chokladkaksbotten
- 200 gram (g) vetemjöl - Chokladkaksbotten
- 2 tesked (tsk) bakpulver - Chokladkaksbotten
- 3 matsked (msk) kakao - Chokladkaksbotten
- 2 burk ricotta - Fyllning
- 500 gram (g) kesella - Fyllning
- 1 deciliter (dl) strösocker - Fyllning
- 1 st syltad frukt - Fyllning
- 1 burk konserverade körsbär - Fyllning
- 115 gram (g) mörk choklad - Fyllning
- 1 deciliter (dl) mandelspån - Fyllning
- 2 matsked (msk) kaffebönor - Fyllning
- 2 st äggvita - Fyllning
- 2 skvätt grand marnier - Fyllning
- kakao - Fyllning
Instruktioner

Lägg smörat bakpapper i botten på 2 tårtformar. Vispa socker och smör till det blir pösigt. Tillsätt äggen, bakpulvret, vetemjölet och kakaon. Blanda väl och fördela i de två formarna. Grädda i 7-8 min. i 180°C.
Stjälp upp bottnarna medan de är varma och skär den ena i 8 "tårtbitar".
Blanda ricotta och socker i matberedare. Häll upp i en skål, rör i den hackade frukten, körsbären, chokladen, mandelspånen och kaffet. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner dem i smeten.
Klä in en rundbottnad skål med en stor bit plastfolie och passa in de 8 kakbitarna i skålen. Skvätt lite likör över dem, häll sen i ricottasmeten.
Lägg den andra (hela) kakbotten ovanpå, skvätt på mera likör och tryck ner botten med en tallrik. Frys in bomben i minst 4 timmar. Sikta kakao över före servering.