Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Julglassbomb (Cassata)

Från 2002
Uppdaterad 06.09.2013 12:16.

En magnifik efterrätt med hackad frukt, körsbär, choklad och kaffe.

Julglassbomb (Cassata)

Ingredienser

  • 200 gram (g) smör - Chokladkaksbotten
  • 200 gram (g) strösocker - Chokladkaksbotten
  • 3 st ägg - Chokladkaksbotten
  • 200 gram (g) vetemjöl - Chokladkaksbotten
  • 2 tesked (tsk) bakpulver - Chokladkaksbotten
  • 3 matsked (msk) kakao - Chokladkaksbotten
  • 2 burk ricotta - Fyllning
  • 500 gram (g) kesella - Fyllning
  • 1 deciliter (dl) strösocker - Fyllning
  • 1 st syltad frukt - Fyllning
  • 1 burk konserverade körsbär - Fyllning
  • 115 gram (g) mörk choklad - Fyllning
  • 1 deciliter (dl) mandelspån - Fyllning
  • 2 matsked (msk) kaffebönor - Fyllning
  • 2 st äggvita - Fyllning
  • 2 skvätt grand marnier - Fyllning
  • kakao - Fyllning

Instruktioner

Lägg smörat bakpapper i botten på 2 tårtformar. Vispa socker och smör till det blir pösigt. Tillsätt äggen, bakpulvret, vetemjölet och kakaon. Blanda väl och fördela i de två formarna. Grädda i 7-8 min. i 180°C.

Stjälp upp bottnarna medan de är varma och skär den ena i 8 "tårtbitar".

Blanda ricotta och socker i matberedare. Häll upp i en skål, rör i den hackade frukten, körsbären, chokladen, mandelspånen och kaffet. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner dem i smeten.

Klä in en rundbottnad skål med en stor bit plastfolie och passa in de 8 kakbitarna i skålen. Skvätt lite likör över dem, häll sen i ricottasmeten.

Lägg den andra (hela) kakbotten ovanpå, skvätt på mera likör och tryck ner botten med en tallrik. Frys in bomben i minst 4 timmar. Sikta kakao över före servering.