Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Äppelstekt lammfilé

Från 2002
Uppdaterad 26.09.2013 17:03.

Ett recept som påminner om att hösten är här. Detta är ett av Michael Björklunds favoritrecept på lammfilé och rådjursfilé.

Äppelstekt lammfilé

Ingredienser

  • 800 gram (g) lamm
  • 1 klyfta vitlök
  • rosmarin
  • 2 st gul lök
  • 5 st äppel
  • 70 centiliter (cl) cider - torr
  • 3 deciliter (dl) köttbuljong
  • 3 deciliter (dl) vispgrädde
  • 2 matsked (msk) vetemjöl
  • 200 gram (g) svamp
  • sockerärtor

Instruktioner

Ett recept som påminner om att hösten är här. Detta är ett av Michael Björklunds favoritrecept på lammfilé och rådjursfilé.

1. Börja med att putsa ytterfilén. Bryn sedan hela filén i smör tillsammans med lite rosmarin och en krossad vitlöksklyfta. Salta och peppra. Lyft köttet åt sidan men spara fettet i stekpannan.

2. Skala och skär löken i mindre bitar. Skala och kärna ur fem äpplen och dela dem i klyftor. Bryn sedan löken och äppleklyftorna i stekpannan du just stekte filén i så tar du tillvara smakerna. Häll i cidern och köttbuljongen. Låt koka ihop till hälften. Blanda sedan i grädden. Låt koka ihop tills såsen har en bra och kraftig smak. Red till sist såsen med vetemjöl utrört i lite vatten. Koka i ca 6 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Skiva svamparna och sockerärterna och stek dem i smör tills de får en fin färg. Tillsätt svamparna, ärterna och lammfilén i såsen. Låt småkoka tills köttet har en innertemperatur på 52°C.

4. Servera den äppelstekta lammfilén tillsammans med en potatisbakelse.

Mer om ämnet på Yle Arenan