Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Ugnsstekt anka

Från 2002
Uppdaterad 03.09.2013 15:24.

En saftig och god rätt på anka med raberber av Jamie Oliver.

Ugnsstekt anka

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 1.5 kilogram (kg) anka
  • 250 gram (g) ingefära - färsk
  • 2 st rabarber - stänger
  • salvia - färsk
  • 1 st vitlök
  • 2 st rödlök
  • 40 centiliter (cl) marsala
  • 3 deciliter (dl) buljong - grönsaks-, höns- eller ankbuljong
  • olivolja

Instruktioner

Värm ugnen till 180°C. Salta och peppra ankorna in- och utvändigt.

Riv hälften av ingefäran och rabarbern grovt. Blanda det rivna i en skål med vitlöken, rödlöken och hälften av salvian och stoppa den fyllningen i ankorna.

Stek dem i långpanna i en timme. Sätt ner värmen till 150°C och stek färdigt i 1½ timme. Häll av fettet några gånger under stekningen. Ankorna är klara när benen går att lossa. Låt dem vila och laga såsen:

Häll bort fettet. Ta fyllningen ur ankorna och lägg den i långpannan. Värm pannan på låg värme på spisen och häll på vinet. (Det kan flamma upp!) Häll i buljongen, rör om så att allt lossnar och låt såsen koka ihop. Sila.

Skiva resten av ingefäran tunt och stek den hastigt i teflonpanna. Lägg i resten av rabarbern och salvian. Fräs upp och strö allt över ankorna. Häll över såsen.