Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Crème brûlée med choklad

Från 2002
Uppdaterad 03.09.2013 12:54.

Den klassiska efterrätten crème brulée i Jamie Olivers tappning med choklad.

Crème brûlée med choklad

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 3.75 deciliter (dl) vispgrädde
  • 2 deciliter (dl) mjölk
  • 3 st vaniljstång
  • 8 st äggula
  • 70 gram (g) strösocker
  • 1 tesked (tsk) kakao
  • 100 gram (g) mörk choklad
  • strösocker - att bränna

Instruktioner

Klyv vaniljstängerna och skrapa fram fröna. Hacka stängerna. Låt frön och stänger sjuda i mjölken och vispgrädden i 5 min.

Lägg äggulorna i en skål (som sen ska kunna rymmas i kastrullen) och vispa dem pösiga med sockret och kakaon. Häll vaniljgrädden långsamt i smeten under omröring.

Värm ugnen till 150°C. Häll 3 cm vatten i den tomma kastrullen, låt det sjuda upp och sätt ner skålen med krämen. Låt krämen sjuda långsamt under omröring i 5 min. Sila bort vaniljstångsbitarna.

Ställ fyra ugnsfasta portionsformar i en långpanna och fördela chokladbitarna i dem. Häll smeten i formarna. Fyll långpannan med vatten upp till halva formarna. Grädda i ugnen 30-45 min. Krämen ska vara "gungig" mitt i.

Låt svalna, strö socker över och bränn av med en liten blåslampa eller under ugnsgrillen (passa noga!).