Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Sallad på gurka och Wakame-alger

Från 2002
Uppdaterad 03.09.2013 09:29.

En exotisk men fräsch japansk sallad på Wakame-alger och gurka som passar bra som tillägg till sushi.

Sallad på gurka och Wakame-alger

Ingredienser

  • 1 st gurka
  • 1 tesked (tsk) salt
  • 1 paket wakame-alger - torkade och krossade
  • 3 matsked (msk) risvinäger
  • 2 matsked (msk) dashi-koncentrat
  • 2 matsked (msk) soja
  • 1 matsked (msk) socker
  • 2 matsked (msk) mirin
  • 0.25 tesked (tsk) salt
  • 1 matsked (msk) ingefära - färsk

Instruktioner

En exotisk men fräsch japansk sallad på Wakame-alger och gurka som passar bra som tillägg till sushi. Heter "Kyuri to wakame no sunomono" på japanska.

1. Dela gurkan på längden och skrapa bort de vattniga fröna med en sked. Skär sedan gurkan i papperstunna skivor, använd t.ex. en matberedare. Lägg gurkan i en skål.

2. Lös upp ½ tsk salt i ½ dl kallt vatten och häll det på gurkan. Låt stå i 20 minuter. Sila sedan gurkan genom en duk eller krama ur gurkan kraftigt med händerna. Försök att avlägsna all överlopps vätska.

3. Blanda risvinäger, dashi, sojasås, socker, mirin och salt till en dressning i en kastrull eller stekpanna och hetta upp blandningen så att sockret löser sig. Lyft bort från värmen och låt svalna.

4. Blöt wakame-algbladen i vatten. Blanda sedan algerna med gurkan. Lägg upp i portionsskålar och skeda över den kalla dressingen. Garnera med hackad färsk ingefära.

Mer om ämnet på Yle Arenan