Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Sushi

Från 2002
Uppdaterad 26.09.2013 16:45.

Exotiskt och gott! Sushi med räkor, japansk omelett, morot, gurka och shiitakesvamp.

Sushi

Ingredienser

  • noriblad
  • 5 deciliter (dl) sushiris
  • 1 liter (l) vatten
  • 3.5 matsked (msk) risvinäger
  • 1 matsked (msk) socker
  • 1.5 tesked (tsk) salt
  • gurka - i stavar
  • räkor
  • 5 st ägg
  • morot - i stavar
  • shiitake
  • 0.3 deciliter (dl) dashi-koncentrat
  • 2 matsked (msk) mirin
  • 1.5 matsked (msk) soja
  • 1 matsked (msk) sake
  • bambumatta
  • wasabi
  • soja

Instruktioner

Exotiskt och gott! Sushi med räkor, japansk omelett, morot, gurka och shiitakesvamp. Servera gärna sushin tillsammans med sallad på gurka och Wakame-alger.

1. Börja med att skölja riset ordentligt med kallt vatten så att det blir så rent som möjligt. Koka upp riset på spisens högsta värme. Låt stormkoka någon minut, eller tills locket börjar lätta. Flytta då genast över kastrullen till en platta som är färdigt värmd på den lägsta temperaturen. Låt sjuda i ca. 18 minuter.

2. Blanda ihop risvinäger, socker och salt. Flytta gärna över riset i en vid skål och skär sedan ner vinägerblandningen i det färdiga riset.

3. Laga den japanska omeletten under tiden som riset kokar. Börja med att vispa sönder äggen och blanda i saltet. Omeletten ska stekas på ett speciellt sätt: Häll i lite omelettsmet i en stekpanna (så att bottnen täcks). Stek omeletten på medel stark värme. När den första omeletten är klar och lite smetig på ytan rullar du ihop den till en rulle. Sätt rullen åt sidan i pannan. Häll i lite mera smet och stek nästa omelett. Rulla sedan omeletten runt den första omelettrullen. Fortsätt på samma sätt att steka tunna omelettpannkakor som du sedan rullar runt varandra till en rulle. Lyft upp omeletten ur pannan när den är klar och rulla in den i en bambu-matta (eller smörpapper). Låt sedan omeletten stå och kallna och bli fast.

4. Blötlägg den torkade shiitakesvampen och skär morötterna i långa smala stavar. Blanda ihop lagen som morötterna skall kokas i: dashi koncentrat, 1/3 dl av svampens blötläggningsvatten, mirin, sojasås och sake. Koka morotsstavarna mjuka i lagen. Skiva svampen i långa smala skivor och lägg dem med och koka en stund innan moroten är helt mjuk

5. När alla ingredienserna till fyllningen är färdiga och har kallnat kan du börja rulla till sushin. Bred ut ett nori-blad på en bambumatta (eller en bit smörpapper). Bred ut ett lager ris på nedre delen av nori-bladet. Lämna tomt längs ena kanten.

6. Rada ut räkorna, morötterna, gurkan och svampen mitt på riset tvärs över nori-bladet..

7. Ta sushi-mattan till hjälp och rulla ihop nori-bladet hårt nerifrån så att fyllningen hamnar i mitten med ris runtomkring. Pressa ihop nori-kanterna för att försluta rullen.

8. Skär sushirullen i ca 2,5 cm breda rundlar med en vass kniv.

9. Servera sushin med extra sojasås och wasabi som man kan doppa sushi-bitarna i.

Mer om ämnet på Yle Arenan