Pinjenöts- och honungspaj
En härlig paj! Som något Scheherazade vävt ihop i Tusen och en natt.
Pinjenöts- och honungspaj
Ingredienser
- 115 gram (g) smör - Pajskalet
- 100 gram (g) florsocker - Pajskalet
- 1 nypa salt - Pajskalet
- 225 gram (g) vetemjöl - Pajskalet
- 2 st äggula - Pajskalet
- 2 matsked (msk) mjölk - Pajskalet
- 250 gram (g) pinjefrön - Fyllningen
- 250 gram (g) smör - Fyllningen
- 250 gram (g) socker - Fyllningen
- 3 st ägg - Fyllningen
- 4 matsked (msk) honung - Fyllningen
- 115 gram (g) vetemjöl - Fyllningen
- 1 nypa salt - Fyllningen
- 1 st apelsin - Fyllningen
- timjam - färska, Fyllningen
Instruktioner

Pajskalet:
Blanda allt ryckvis i matberedare tills stora smulor bildas. Häll i mjölken eller vattnet, kör ett ryck. Forma degen till boll, slå in den i plastfolie och låt den vila en timme. Kavla ut degen tunt och klä en 30 cm rund form med den. Täck med plastfolie och ställ in i frysen en timme. Pricka skalet med gaffel och förgrädda det i 175°C ugn i cirka 15 min.
Fyllningen:
Rosta pinjenötterna lätt under ugnsgrillen, passa noga! Kör smör och socker ljust och pösigt i matberedaren. Rör i pinjenötterna, sen äggen ett i taget. Vänd ner honung, ev. timjanblad, rivet apelsinskal och salt. Skeda upp fyllningen i skalet och baka i 150-175°C ugn. Pajen ska bli gyllenbrun och lite mjuk i mitten. Servera med crème fraiche, glass eller frukt.