Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Pinjenöts- och honungspaj

Från 2002
Uppdaterad 02.09.2013 13:46.

En härlig paj! Som något Scheherazade vävt ihop i Tusen och en natt.

Pinjenöts- och honungspaj

Ingredienser

  • 115 gram (g) smör - Pajskalet
  • 100 gram (g) florsocker - Pajskalet
  • 1 nypa salt - Pajskalet
  • 225 gram (g) vetemjöl - Pajskalet
  • 2 st äggula - Pajskalet
  • 2 matsked (msk) mjölk - Pajskalet
  • 250 gram (g) pinjefrön - Fyllningen
  • 250 gram (g) smör - Fyllningen
  • 250 gram (g) socker - Fyllningen
  • 3 st ägg - Fyllningen
  • 4 matsked (msk) honung - Fyllningen
  • 115 gram (g) vetemjöl - Fyllningen
  • 1 nypa salt - Fyllningen
  • 1 st apelsin - Fyllningen
  • timjam - färska, Fyllningen

Instruktioner

Pajskalet:
Blanda allt ryckvis i matberedare tills stora smulor bildas. Häll i mjölken eller vattnet, kör ett ryck. Forma degen till boll, slå in den i plastfolie och låt den vila en timme. Kavla ut degen tunt och klä en 30 cm rund form med den. Täck med plastfolie och ställ in i frysen en timme. Pricka skalet med gaffel och förgrädda det i 175°C ugn i cirka 15 min.

Fyllningen:
Rosta pinjenötterna lätt under ugnsgrillen, passa noga! Kör smör och socker ljust och pösigt i matberedaren. Rör i pinjenötterna, sen äggen ett i taget. Vänd ner honung, ev. timjanblad, rivet apelsinskal och salt. Skeda upp fyllningen i skalet och baka i 150-175°C ugn. Pajen ska bli gyllenbrun och lite mjuk i mitten. Servera med crème fraiche, glass eller frukt.