Tarte Tatin med aprikos och pistascher
En smaskig paj på aprikoser och smördeg som får det där lilla extra av pistaschmandlar.
Tarte Tatin med aprikos och pistascher
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 90 min, varav förberedelser 30 min
Ingredienser
- 200 gram (g) socker
- 12 st aprikos
- 50 gram (g) smör
- 250 gram (g) smördeg
- timjam - färsk
- pistagemandlar
Instruktioner

Ställ ugnen på 170°C. Koka hälften av sockret i en liten kastrull tillsammans med några matskedar vatten till en ljus karamellsås.
Halvera aprikoserna och kärna ur dem. Spara kärnorna. Strö det resterade sockret över frukten och låt dra i tio minuter. Blanda det tärnade smöret i karamellsåsen och häll i en smord pajform. Rada aprikoshalvorna i pajformen. Hacka hälften av de skalade aprikoskärnorna och strö över frukten tillsammans med hälften av timjanbladen.
Kavla smördegen till halv cm tjocklek och klä pajformen med deglocket som skall sluta tätt kring kanten. Gör några lufthål i degen och grädda pajen i ca 35 minuter. Låt pajen svalna en stund och stjälp upp pajen på ett stort fat. Strö över timjan och hackad pistaschmandel och servera med glass eller vispad grädde.