Kryddig benfri skinka
Den här kryddiga skinkan får sin smak från korianderfrön, fänkolsfrön, färska örter och det lilla extra stinget av chili.
Kryddig benfri skinka
Ingredienser
- 4 kilogram (kg) skinka
- fänkålsfrön
- korianderfrön
- chili
- örter - färska
- havssalt
- olivolja
Instruktioner

Skär loss svålen på skinkan (eller be slaktaren göra det). Skär skåror i svålen, så att den hålls ihop. Krossa kryddblandningen (chili, fänkålsfrö, korianderfrö och salt) i en mortel till ett grovt pulver. Gnid in svålen med kryddbland-ningen och några matskedar olivolja.
Placera på galler med ugnsplåt under. Stek svålen i het ugn tills ytan är gyl-len-brun och knaprig (ca 30 min). Bena ur skinkan med en liten kniv. Skär dessutom några jack i de tjockaste bitarna av skinkan. Lägg skinkan på en ugnsplåt. Salta, peppra, strö kryddblandning över skinkan och häll på några matskedar olivolja.
Lägg olika färska örter, t ex salvia, mejram och rosmarin i en mortel med en skvätt olivolja och stöt försiktigt. Häll örtbandningen över skinkan och gnid in. Lägg några hela vitlöksklyftor med på plåten. Stek i 4-4,5 timmar (använd gärna stektermometer).