Vit risotto
Från 2002
Publicerad 01.09.2002 03:00.
Uppdaterad 20.09.2013 13:41.
Bild: Banana Stock
Den nakna kockens vita risotto som innehåller bl.a. vermouth.
Vit risotto
Mängd: 8 personer
Ingredienser
- 1.5 liter (l) buljong - höns-, fisk- eller grönsaksbuljong
- 2 matsked (msk) olivolja
- 2 matsked (msk) smör
- 2 st lök
- 2 klyfta vitlök
- 500 gram (g) risottoris
- 2.5 deciliter (dl) vitt vin
- 1 nypa havssalt
- 50 gram (g) smör
- citrontimjam
- parmesan - riven
- pecorino - riven
- 8 skiva lufttorkad skinka
- 150 gram (g) getost
Instruktioner
Värm olja och smör. Tillsätt den hackade löken och vitlöken och fräs i ca fyra minuter. Tillsätt riset och fräs på hög värme. Tillsätt vinet under omröring.
När vinet har absorberats av riset tillsätt en skopa med het buljong, försiktigt med salt och repad timjan. Fortsätt att tillsätta buljong under omröring när den tidigare buljongen har kokat in. Efter ca 15 minuter borde riset vara mjukt och krämigt.
Tillsätt smör och den rivna osten och låt vila i ett par minuter.
Dekorera med den strimlade lufttorkade skinkan (prosciutto), smulad getost och färsk timjan.