Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Vit risotto

Från 2002
Uppdaterad 20.09.2013 13:41.
Ris
Bild: Banana Stock

Den nakna kockens vita risotto som innehåller bl.a. vermouth.

Vit risotto

Mängd: 8 personer

Ingredienser

  • 1.5 liter (l) buljong - höns-, fisk- eller grönsaksbuljong
  • 2 matsked (msk) olivolja
  • 2 matsked (msk) smör
  • 2 st lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 500 gram (g) risottoris
  • 2.5 deciliter (dl) vitt vin
  • 1 nypa havssalt
  • 50 gram (g) smör
  • citrontimjam
  • parmesan - riven
  • pecorino - riven
  • 8 skiva lufttorkad skinka
  • 150 gram (g) getost

Instruktioner

Värm olja och smör. Tillsätt den hackade löken och vitlöken och fräs i ca fyra minuter. Tillsätt riset och fräs på hög värme. Tillsätt vinet under omröring.

När vinet har absorberats av riset tillsätt en skopa med het buljong, försiktigt med salt och repad timjan. Fortsätt att tillsätta buljong under omröring när den tidigare buljongen har kokat in. Efter ca 15 minuter borde riset vara mjukt och krämigt.

Tillsätt smör och den rivna osten och låt vila i ett par minuter.

Dekorera med den strimlade lufttorkade skinkan (prosciutto), smulad getost och färsk timjan.